gerundium

8 april 2014

Putins vänner i Europa



















Har Putin några vänner i Europa?

Var så säker. Ju mera EU-byråkratin och Nato:s generaler hetsar mot Ryssland, desto populärare blir Putin och den ryska våren.



I en brittisk opinionsmätning härförleden visade det sig att britterna ser mera positivt- eller i vart fall mindre negativt -  på Ryssland än på EU.


Av 27 olika institutioner kom EU på 23:e plats och Ryssland på 20:e. Endast Saudiarabien, Iran och Nordkorea rankas lägre än EU.

Independence party, som ligger på 19 procent i väljarbarometrar, är EU-kritiskt och partiledaren 
Nigel Farage  är positiv till Putins Ryssland och har framträtt vid en rad tillfällen i TV-kanalen Russia Today.

Tidningen Guardian har kritiserat honom för det och konstaterar att han aldrig kritiserat Putin i Russia Today. Men "putinbashing" är ju något de samlade brittiska massmedia sysslar med så varför Farage skulle välja att kritisera Putin i Russia Today är en smula oklart.

"Vi har gett falska förhoppningar till en grupp människor i västra Ukraina", säger Farage. "Så uppskruvade var de att de faktiskt störtade sin egen valde ledare. Det provocerade Putin. Jag anser att EU ärligt talat har blod på sina händer i Ukraina."

Men även i andra europeiska länder finns det politiska krafter som vågar gå mot strömmen. I de allra flesta länder i världen anser man enligt Gallup att USA är ett större hot mot freden än Ryssland.


I Ungern har det styrande Fideuspartiet och premiärminister Viktor Órban funnit en allierad i Putin. I januari tecknades ett betydande energiavtal som ger Ungern 13,9 miljarder dollar i ryska krediter för att bygga kärnkraft.

Den c
entristisk-konservativa bloggaren Véleményvezér ser en djupare symbolik i den alliansen. Den ungerska högern som kommit till makten på antikommunism och antisovjetism och framställer sig som arvtagare till "frihetskämparna" från 1956 omprövar en mytologisk världsbild, som om den någon gång varit rätt i vart fall är förlegadSom Véleményvezér skriver: "Viktor Orbán har befriat den ungerska vänstern från dess viktigaste politiska börda" . Förhållandet till Ryssland är inte längre en höger-vänsterfråga.

Marine Le Pen, partiledare för franska Front National, besökte Moskva i juni 2013 på inbjudan av statsdumans talman Sergej Narysjkin, en nära medarbetare till Putin. Hon träffade också vice premiärminister Dmitrij Rogozin och diskuterade frågor av gemensamt intresse , till exempel Syrien, EU: s utvidgning och homoäktenskap. Frankrikes ProRussia TV, som finansieras av Kreml, bemannas av redaktörer med nära band till den nationella fronten som förordar upplösning av EU och Nato och skapandet av ett pan-europeiskt partnerskap för självständiga nationer, som ska omfatta Ryssland och bygga på axeln Paris - Berlin - Moskva.

Le Pens talesman, Ludovic De Danne, förklarade nyligen att partiet respekterar folkomröstningen på Krim som  "historiskt sett är en del av Moder Ryssland". Marine Le Pen besökte Krim i juni 2013 .

Av opinionsmätningar i Tyskland nyligen framgick att opinionen är delad i två lika stora delar i fråga om Tyskland ska delta med flyg i utvidgade Nato-aktiviteter i Östeuropa. Mest motvilliga mot Nato:s framskjutna strategi är FDP:s väljare, medan Vänstern och De gröna, precis som i Sverige, är infekterade av europeisk imperialistisk ideologi och på sin höjd talar om mänskliga rättigheter när USA-Nato-EU balanserar på gränsen till nytt storkrig.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.