Ryska posten

17 maj 2017

14 000 tvittrare avstängda från Svenska institutet


Svenska institutet har i all tysthet stängt av 14 000 Twitter-konton som anses strida mot svenska värderingar. Det heter att de avstängda kontona ägnar sig åt "hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter.
SI har sedan hösten 2016 arbetat med att analysera näthatet på kontot.

”Vi har sett att näthatet främst drabbar kvinnor, personer som tillhör en minoritet och dem som uttrycker starka åsikter”, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på SI.

Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld, heter det på SI:s hemsida.

Cirka 2 000 övriga spamkonton, till exempel porrsidor och konton som spammar reklam eller virus har också spärrats.

Många följare har hört av sig med positiva kommentarer kring åtgärden, men det har också kommit reaktioner från twittrare som fått sina konton blockerade och känner sig orättvist behandlade.

Den som upplever sig ha blivit blockerad från @sweden av misstag kan rapportera det via ett formulär på SI:s hemsida, så ser SI över blockeringen.

SI:s frustration är begriplig men ingripandena väcker ändå frågor. Ska alla myndigheter kunna rensa fritt i sina twitterflöden? Ska de överhuvudtaget vara aktiva på Twitter? Om ingripande sker, vem kontrollerar att det finns saklig grund för dem?

Och, slutligen, hur sociala är sociala media om det i alla fall är storebror som bestämmer?

Stefan LindgrenInga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.