Ryska posten

11 maj 2017

Marx, Jesus och Mammon i franska valet


1981 gjorde sociologen Emmanuel Todd och en kollega en karta över franska mentaliteter som blivit rätt berömd.

Den visade i vilka delar av Frankrike som "Marx" respektive "Jesus" var starka, dvs. arbetarrörelsens värderingar gentemot katolska kyrkan.

Mönstret gäller än idag, med en viktig förändring, förklarar Todd. De forna katolskt orienterade har i stor utsträckning bytt ut Gud mot Euron.

Kartan ovan kan jämföras med den här kartan över det franska valresultatet, andra omgången. Le Pens fästen i norr och syd motsvarar delvis "Marxbältena" från 1981.Även andra indikatorer visar ett klart samband mellan hög andel industriarbetare och Le Pen-röster. Nästa fråga blir då: hur kan det komma sig att arbetarna övergett Marx för Le Pen?

En enkel förklaring är att de forna arbetarpartierna är borta - det franska kommunistpartiet som en gång var Europas största har förvandlats till ett trendkänsligt  medelklassparti. Socialistpartiet är i upplösningstillstånd och Macrons rörelse "En marche" håller effektivt på att kapa åt sig de fetaste bitarna.

Mélenchons parti, "France insoumise" (Det trotsiga Frankrike), är likt förebilderna Podemos och Syriza inte ett parti att hålla i handen när det stormar. 

Så länge fransk vänster inte förmår formera en trovärdig arvtagare till de stora arbetarpartierna kommer arbetarna antagligen att rösta på Front National. Återstår att se hur Front National påverkas av den stora arbetardominansen och vilka slutsatser det resp. vänsterns spillror drar av valnederlaget.

Stefan Lindgren


1 kommentar :

  1. Marx och Jesus har idag samma mariginel betydelse i väljarnas tankar som några tiotals år sedan. Partierna har under denna tid blivit maskiner som skapar karriärvägar till den som bäst kan utnyttja Media. Politiken har personifierats.

    Macro och Jeltsin är de största tjärnorna i denna himmel. Vi vet att levnadstandarden i Sovjet halverades när Jeltsin kom till makten. Det är illa idag med Frankrike.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.