FiB

17 maj 2017

Ära åt Ukrainas hjältar?När Litauens jury skulle meddela Kiev sina resultat i Eurovision Song Contest slutade den söta flickan med att säga:

"Jag får inte glömma att säga SLAVA UKRAINE".

På vilket de upprymda värdarna svarade "GEROJAM SLAVA".

Vad betyder det?

"Slava Ukraine-Gerojam Slava" betyder "Ära åt Ukraina - Åt hjältarna ära!" och är enligt engelska Wikipedia OUN-UPA:s officiella hälsning under andra världskriget - tillsammans med "Romersk hälsning", samma utsträckta arm som i Hitlerhälsning.

OUN-UPA var "nationalistiska" organisationer som välkomnade Hitlertysklands invasion och gjorde sig skyldiga till mord på 60-100 000 polacker. Hösten 1942 medverkade OUN:s polis i morden på 200 000 judar i Volynien. (Fakta ur engelska Wikipedia.)

Det är säkert ingen slump att "Slava Ukraine-Gerojam Slava" är uppbyggd på samma sätt som den hitlertyska hälsningen "Heil Hitler - Sieg Heil".

Borde inte organisatörerna ifrågasätta det lämpliga i att återuppväcka sådana andar i Eurovision Song Contest, i synnerhet som tävlingarna började på den heliga dagen 9 maj, dagen då Hitlerfascismen besegrades för 72 år sedan?

Inte ett pip har hörts från något håll.

Det hela skulle kunna avfärdas som symbolfrågor och barnsliga provokationer.

Om inte...

Bakom dessa symbolfrågor finns en realitet som går ut på att 3,5 miljoner ukrainare som har "fel" modersmål lever instängda i det belägrade Donbass och utsätts för beskjutningar av civila bostäder varje dag. "Hjältarna" man syftar på är t ex det öppet pronazistiska Azovregementet som sätter en ära i att döda så många rysktalande som möjligt.

Myndigheterna i Kiev har konsekvent vägrat att inleda den dialog om en federalisering som de själva har förpliktat sig till i Minskavtalen.

Västvärlden sluter tanklöst upp bakom Kiev i den etniska rensningspolitiken, vars senast absurda åtgärd är att stänga av de största ryska sociala medierna.

Hur länge ska Margot Wallström kunna grunda Sveriges politik mot vårt största grannland på axiomet att Krim är ukrainskt och har annekterats av Ryssland? Inte ens de ukrainska nationalister som 1917-18 styrde Ukraina innan Sovjet hade bildats hade någon annan uppfattning är att Krim var ryskt (se karta). De ansåg för övrigt att även Donetsk var ryskt. Dagens Ryssland har dock inga sådana anspråk. De har inga andra anspråk på Ukraina än en implementering av Minskavtalen, som även Tyskland och Frankrike ställt sig garanter för.

Stefan Lindgren


1 kommentar :

  1. Här kommer en ömtålig historisk tillbakablick som Elin Jönssons Europa inte vill bli påmind om. Hjältarna är desamma.
    "We are honored to be able to fight under the leadership of the Führer Adolf Hitler, the German people's greatest son. Our names will later be honored along with the names of those who spoke in favor of the liberation of oppressed peoples" (Chairman of the Tatar Committee, Dzjeljal Abduresjidov. Speech in Simferopol on January 3, 1942.)
    Tommy Frost

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.