Ryska posten

8 november 2017

Varför köpa gårdagens missiler, Hultqvist?Sverige står nu i begrepp att bränna mellan 10 och 20 miljarder kronor (SvD) på att köpa ett föråldrat amerikanskt luftvärnssystem, Patriot.

I den här videon jämförs Patriots prestanda med den ryska motsvarigheten S-400.När Polen nyligen bestämde sig för att köpa Patriot-robotar, trots att de är föråldrade och underlägsna såväl de ryska S-300 som S-400 var prislappen 7,5 miljarder dollar för 8 batterier. Det skulle tyda på att Sverige bara skulle få två batterier Patriot för den nu aktuella köpesumman.

Idag är det bara Ryssland, Vitryssland och Algeriet som har S-400. Men Kina, Turkiet, Indien och Saudiarabien ligger i förhandlingar om köp. Egypten, Bahrain, Iran och Vietnam är också aktuella.

Kostnaden för ett batteri S400 (8 uppskjutningsrör,112 missiler) uppges vara ca 400 miljoner dollar, dvs cirka 42 procent av priset för Patriot.

Man kan uttrycka det så att Peter Hultqvist är beredd att betala 138 % extra för att visa "Mad Dog" Mattis Sveriges underkastelse.

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Innebär detta köp eller eftergift att det suveräna landet Sverige och dess statsminister Stefan Löfvén eller utrikesminister Margot Wallström nu fått USA:s tillstånd att underteckna avtalet om kärnvapenförbud?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog snarast att betrakta som en tidig bekräftelse att Sverige inte kommer att underteckna.
   Men jag förstod ironin :)

   Radera

Bara signerade inlägg tas in.