Ryska posten

23 november 2017

Filmen om Ryssland som tände ChaplinNyligen upptäcktes en bortglömd dokumentärfilm - "Från tsaren till Lenin" - i amerikanska arkiv. Filmskapare var Herman Axelbank, en ryss från Novokonstantinov i Ukraina som utvandrat till USA men följde revolutionens utveckling i tio år för att kunna göra sin film.

En av de första som fick se filmen var Charlie Chaplin.Filmen som var klar 1931 blev liggande i sex år på grund av en konflikt mellan speakern, Max Eastman, och producenterna. Axelbank hade vid 16 års ålder lärt sig filmhantverket hos den berömde Samuel Goldwy, grundare av Metro Goldwyn Meyer, en annan av de många smarta ryssarna i USA (en av hans ryska immigrantkompisar grundade 20th Century Fox och en annan var oljemagnaten Armand Hammer).

Max Eastman tillbringade ett år (1923) i Sovjetunionen och träffade Trotskij, vars verk han senare översatte oc som han skrev biografi över. Liksom Trotskij tog han senare avstånd från Sovjetunionen, liksom Axelbank. Men det hindrar inte att filmen är ytterst sevärd.

På 90-talet levde en amerikansk journalist i Moskva som gjorde viktiga avslöjanden bl.a. kring CIA:s smutsiga spel om det koreanska flygplanet KA007 som blev nedskjutet över Sovjetunionen. Hans namn var Albert Axelbank och måste väl ha varit en ättling till filmaren (han förenklade senare sitt namn till Albert Axell och någon av hans böcker finns på Amazon.)

Charlie Chaplin var för övrigt en av de första som fick se filmen. "Luffaren" blev eld och lågor.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

 1. Trotskij tog aldrig avstånd från Sovjetunionen. Tvärtom försvarade han Sovjetunionen och revolutionens landvinningar där i hela sitt liv, men var givetvis oerhört kritisk till Stalin och stora delar av den politik som han stod för. Däremot kritiseras Trotskij av vissa av dagens trotskister, bl.a. Socialist Workers Party i England för denna hans inställning. De Moskvatrogna kommunisterna såg varje kritik av Stalins linje som oförlåtligt förräderi. Tyvärr övertog delar av 68-vänstern denna inställning och en del försvarar fortfarande häxprocesserna och lögnerna om Trotskji.

  Denna anmärkning har säkert inte mycket med filmen att göra, men däremot menar jag att det är oerhört viktigt att vi slutar sprida osanningar om Trotskij som var en av ryska revolutionens stora ledare.

  SvaraRadera
 2. Trotskij 1938 i "A Political Dialogue": Jag kan överhuvud taget inte vara 'för SSSR'. Jag är för de arbetande massorna och mot byråkratin, som usurperat alla revolutionens landvinningar."

  https://archive.org/stream/leon-trotskii-collected-writings-1938-1939/leon-trotskii-collected-writings-1938-1939_djvu.txt

  SvaraRadera
 3. Lite längre ner i den texten står följande:

  "The USSR and Stalin are not the same thing. I am
  an adversary of Stalin but not of the USSR. The task of over-
  throwing the reactionary parasitic dictatorship of the Stalinist oligarchy is the task of the Russian workers and peasants. They cannot transfer this task to Hitler. Hitler is only the perfidious agent of German imperialism. Hitler's victory would signify frightful economic, political, and national slavery for all the people of the USSR and above all the restoration of the rights of private capital."

  Jag tycker det är helt klart att Trotskij ansåg att de revolutionens landvinningar som fortfarande fanns kvar var värda att försvara, men samtidigt var han en svuren motståndare till Stalin och den dåvarande ledningen som vid det laget avrättat nästan alla oktoberrevolutionens ledare. Alla Stalins anklagelser om att Trotskij allierat sig med fascismen var rena lögner.

  SvaraRadera
 4. Hör du inte själv hur det skorrar? Vi bekämpar Stalin men inte Sovjet. Hitler men inte Tyskland? Assad men inte Syrien?
  I den konkreta situation som uppstod med det tyska överfallet på Sovjetunionen - annonserat redan 1925/27 i Mein Kampf - gällde ju antingen försvar av SSSR anfört av Stalin eller stöd åt nazistisk aggression. Var och en får ju dra slutsatsen var trotskismen stod i denna konflikt.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.