gerundium

18 september 2018

London söker fler misstänkta


Inget för ryska turister?

Utpekandet av två ryssar, Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov, som skyldiga till försöket att förgifta dubbelagenten Sergej Skripal med dotter, ledde i veckan till att de båda utpekade ryssarna valde att framträda i rysk TV i en 20 minuter lång intervju.

De försäkrade där att de var vanliga turister som besökt Salisbury för att se den berömda katedralen bl.a. Deras vittnesmål viftades i västmedia bort som ett dåligt försök ”att rädda vad som räddas kan” (Anna-Lena Laurén i DN).

I övrigt var männen mycket förtegna om vilka de är. Vanliga turister?
Storbritannien besöks av ca 22 000 ryska turister i månaden och många väljer enligt brittiska media att göra utflykter utanför London, där Salisbury med katedralen och originalet till ”Magna Charta” - och Stonehenge i närheten, är vanliga mål.


Den forna brittiska diplomaten Craig Murray som fingranskat de båda ryssarnas alibi, säger att det håller (https://t.co/EyLjQv0WOh).  Den officiella tidslinjen finns här

Kremls talesman Dmitrij Peskov säger att varje ansökan från London om att få förhöra de båda männen kommer att behandlas enligt rysk lag, dvs. de kan inte utlämnas men troligen förhöras i Ryssland.

Enligt Tass söker den brittiska polisen nu ytterligare två misstänkta, som man tror ska ha samverkat med Petrov/Bosjirov.

Från den brittiska allmänheten växer antalet frågor man ställer sig om myndigheternas hantering av fallet. Varför dröjde det fyra månader innan ägaren till det hotell där Petrov/Bosjirov bott informerades om att deras rum var kontaminerat med Novitjok?

Andra, som Rob Slane på The Blog Mire, har svårt att få tidsuppgifterna att gå ihop med polisens version av hur gärningsmännen skulle ha gått till.

På morgonen besökte Skripals en kyrkogård. Sen är de borta från alla övervakningsbilder till 13:30. Polisen måste visa att paret varit borta från bostaden mellan 12:10 och 13:30 så att giftet kunnat appliceras. Alternativt att de varit så fräcka att de applicerat giftet medan Skripals var hemma. Att de var hemma skulle vara uppenbart om Sergej Skripals bil stod framför huset, där han alltid ställde den.

Annars måste Skripals ha återvänt minst en gång till bostaden under samma tidsperiod för att hinna bli förgiftade - dvs. ta på dörrhandtaget utifrån  - innan de satte sig i bilen och körde in till stan där de fixerades 13:30.

Ett snävt tidsschema som den brittiska polisen inte ens ansträngt sig att göra troligt. Det finns inga övervakningsbilder av Skripals mellan 9:15 och 13:30 men massor av Petrov/Bosjirov.

http://www.theblogmire.com/ some-questions-for-the-metropolitan-police/

Se också här

https://medium.com/@binreminded/a-fresh-look-at-the-skripal-timeline-9739e89add45


red

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.