gerundium

25 september 2018

Ecuador söker utväg för Assange

I december 2017 gjorde Ecuador ett försök att få ut Julian Assange från landets ambassad i London. Men brittiska myndigheter la krokben för det.

Planen var att utnämna Julian Assange till rådgivare på Ecuadors ambassad i Moskva. Haded det gått hade han fått diplomatisk immunitet och kunnat lämna vad som i praktiken varit en sex år lång husarrest.


Enligt RIA Novosti, som refererar dokument från den ecuadorianska oppositionspolitikern Paola Vintimilya, fanns det ett avtal om att utnämna Assange till diplomatisk representant för Ecuador i Moskva.

Den relevanta dokument är daterade den 19 december 2017 och undertecknades av den dåvarande biträdande utrikesminister i Ecuador Biron Suarez.
Men London vägrade att bevilja Assange diplomatisk status och därefter kunde Suarez redan efter tio daga bara  annullera beslutet att utse Assange till rådgivare i Moskva. 


London har uppenbart bestämt sig att Assange ska ingenstans utom till den grand jury som redan är tillsatt i USA och där han kan straffas till lagens strängaste straff, dödsstraff, för förräderi mot ett land han inte ens är medborgare i.

 red

5 kommentarer :

 1. Det bör tilläggas att Julian Assange inte är intresserad av en rysk lösning.

  Arne Nilsson

  https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/09/extraordinary-and-deliberate-lies-from-the-guardian/

  SvaraRadera
 2. Vi vet ännu mindre om vad Ryssland skulle säga om en "rysk lösning".

  SvaraRadera
 3. Visst vore det en fjäder i hatten för Putin om Assange landade i Moskva, men det verkar inte särskilt troligt att Assange vill sätta den fjädern i Putins hatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om man ska se det som att ta poäng. Det handlar om en människas hälsa och fria liv. Assange har gjort ett mycket bra journalistiskt arbete. I min mening har han rätt till skydd, ett skydd som varje anständigt land bör erbjuda varje rättskaffens journalist eller författare som är i fara för sitt liv och sin frihet.

   Radera
 4. Assange kan enbart bli fri om det amerikanska folket vaknar upp ur sin slummer och befriar honom genom påtryckningar via den amerikanska demokratin. Bernie Sanders, Tulsi Gabbard och Jill Stein m.fl. är förmodligen han bör få någon form av kontakt med, tror jag. Får Trump nys om saken, kan han ev. vilja ta enkla poäng på detta innan nästa val och bli en hjälte istället för klandervärd.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.