gerundium

6 september 2018

Tätnande mysterium i dimmornas Albion

Vilka är de här snubbarna? Vilka är bevisen? Hur länge ska May hålla oss i mörker?

SVT pixlar försiktigtvis deras bilder, en signal att männen än så länge är att betrakta som oskyldiga. Bra.

Passbilder med exakt samma murriga GRU-vägg bakom? Är de verkligen så klumpiga?

Neil Basu, den brittiske antiterrorchefen sa att "vi   t r o r  att de är ryska medborgare". Om någon stat skulle vilja utföra ett mord och låta spåren leda till Ryssland vore det en smal sak att låta mördarna uppträda med ryska pass. En bekant till mig köpte på 1990-talet ett ryskt pass för en struntsumma och blev därmed medborgare i ytterligare en stat.

De omöjliga övervakningsbilderna, där båda de presumtiva mördarna fotograferas samma sekund utan att vara i närheten av varandra är också en besvärande tafflighet av den brittiska polisen.Men kanske finns någon förklaring till detta fysiska trolleri.

Men det finns också väl många frågetecken kring det påstådda giftet.

Novitjok sägs vara ett potent medel varav en dropp skulle kunna slå ut hela Salisbury.

Och hur kan de lämna Novitjok spår på hotellet om en droppe hade räckt för att slå ut hela Salisbury?
Ett antal stater har bevisligen syntetiserat Novitjok, bl.a. USA, Storbritannien, Tjeckien och Sverige! Faktum är att den brittiska kemvapenanläggningen Porton Down ligger ett stenkast från Salisbury och att försvarsanställda torde utgöra närmare en tiondel av stadens befolkning.

Det som nu upprepas som en sanning att förgiftningen i Salisbury skedde med samma Nina Ricci-flaska som sen påträffades i Amesbury styrks inte av OPCW.


OPCW säger i sin rapport:

"På grund av de okända lagringsförhållandena för den lilla flaskan som hittades i Mr Rowleys hus och det faktum att de miljöprover som analyserades i samband med förgiftningen av Sergei och Yulia Skripal och Herr Nicholas Bailey utsattes för miljö och fukt, orenhetsprofiler av de prover som är tillgängliga för OPCW är det inte möjligt att dra slutsatser om huruvida proverna är från samma syntesbatch", säger rapporten.

Kort sagt, Nina Ricci-flaskan som Rowley tagit hem kan var utplacerad av andra än dem som försökte förgifta Skripal. Då kan också de påstådda fynden på ett Londonhotel vara det.

Det är tveksamt om hela den här historien någonsin kommer att klarna. I ryska media har det hittills framkommit noll (0) rapporter om Petrov/Boshirov som skulle kunna kasta ljus över de båda männen.

Historien är märkvärdig och kommer utan tvekan att kunna försörja en armé av "dokumentärfilmare" och thrillerförfattare i åratal framöver.

Men man gör klokt  att hålla ögonen på brittisk och amerikansk militär. Varje omgång av "avslöjanden" om ryska kemvapen brukar följas av desperata attacker på Syriens lagliga regering.

"Ett tätnande mysterium i dimmornas Albion" var en standardfras i TASS-rapporter om brittiska manipulationer under det kalla kriget. En kliché som landet fortfarande arbetar hårt för att leva upp  till.

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Mossad agents with fake Australian passport killed a Palestinian in Dubai didn't make them Australian. https://www.theguardian.com/world/2010/may/24/australia-expels-israeli-diplomat

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.