14 maj 2019

Minnen av Antti Eskola

Den finske sociologen och socialpsykologen Antti Eskola dog i fjol. Hans vän Seppo Isotalo, som tillfrisknat efter en tidas sjukdom, vill delge oss några minnen.

Jag träffade Antti Eskola i olika faser i livet. Det är tungt att gå igenom dessa. Nu lyssnar jag till hans sista brev, som är en demonstration av med vilken skärpa den 85 årige Eskola analyserade dagens händelser.

Jag träffade honom sista gången i augusti 2017. Han hade skrivit en sedvanlig memoar. Jag skrev brev till Antti, att han skrivit boken innan han drabbades sitt livs olycka. Min synpunkt var att kända personer skriver först när det har hänt en olycka.

Sedan brann Anttis bostad och hans kamrat och hustru Riti skadade sig för livet. Då var det dags för Antti att skriva en ny bok. Det gjorde han. Den sista boken är en skarp analys av det aktuella läget. Jag lyssnar just nu på boken, det är ett tungt arbete.

Ett annat minne: Vi träffades i ett tåg från Moskva. Han var så full att i polisen i Riihimäki fick ta hand om honom. För mig var det viktig resa, för Antti skulle senare ta avstånd från dem som kallade mig desinformatör.

Vi stämplades av sossarna som ledare i en informationsmaffia. Antti stod i första raden på bilder av vänsterintellektuella.

* * *
Vänsterfolk samlades hos redaktören Matti Rinne i Lammi. Efter en våt midsommarafton samlades vi till frukost. Det upptäcktes att något dåligt hade hänt hos Antti, kanske han hade slagit sig eller tappat sin klocka, eller annat. Det visade sig att alla i gruppen hade motiv att hämtas på Antti. Han var elak mot alla när han var full.
Vårt möte 2017 sammanföll med Finlands 100 års festligheter. Antti såg frågan från småböndernas synpunkt, jag från de rödas.
Antti tyckte inte om sociala media. Man måste skriva honom pappersbrev. Det kom 500 brev efter hans första bok om  ålderdom. De har han utnyttjat som material i sin sista bok som jag just nu lyssnar på CD. Boken tema är att en 85-årig kan göra skarpa analyser om det som har hänt och som händer idag.

Seppo Isotalo


Antti Aarre Eskola, född 20 augusti 1934 i Urdiala, död 6 september 2018 i Tammerfors, var professor vid Åbo universitet 1965–1966 och professor i socialpsykologi vid Tammerfors universitet sedan 1966.

Eskola var den finländska socialpsykologins banbrytare och blev en centralgestalt inom finländsk samhällsvetenskap tack vare sina böcker om socialpsykologi. Han återfanns bland den akademiska vänstern. Han var Sosiologia-tidningens första redaktör 1964–1965.

Professorsförbundet utsåg Eskola till Årets professor 1994. År 1983 utnämndes han till ledamot av Finska Vetenskapsakademien. År 2004 utnämndes han till hedersdoktor vid Lapplands universitet.
Eskola påverkade i över 40 år generationer av forskare samt den bildade allmänheten. Han irriterade särskilt den ekonomiska och politiska elitens representanter i det offentliga rummet. 

På svenska finns bl.a. Socialpsykologi av Antti Eskola (ISBN  9120025564)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.