9 maj 2019

En sann fiende till ett fritt folk

I måndags kväll släppte Kommunistiska Partiet en kontroversiell kampanjfilm där folk uppmanas till att ha sex på valdagen istället för att gå och rösta i EU-valet.

Det kan man ha olika synpunkter på. Personligen finner jag tanken att koppla EU-valet med sex extremt avtändande.

Men det var inte skälet till att Facebook stoppade filmen. De menar att den bryter mot Facebooks policy om nakenhet.


Detta är ännu ett exempel på hur en överstalig censur smyger sig på oss. 

Som om inte nakencensuren var nog har Facebook även stoppat en annan KP-film, där ordet "skit" förekommer.  Facebook tillåter inte "grovt språk", heter det.

Till råga på allt är själva diskussionen om Facebooks censur censurerad.

Söker man på Wikipedia hittar man en lista över nationella begränsningar som t ex att Sri Lanka i tre dagar stoppade Facebook för att lägga sordin på hatfulla angrepp på olika religiösa grupper efter terrordåden där, en fullt begriplig inskränkning i ett nödläge.

Men Mark Zuckerbergs censur nämns inte. I oktober stängde han exempelvis av 800 sidor i USA för "coordinated inauthentic behavior", vad det nu kan vara.

Ännu allvarligare är den typ av censur som inte syns. Personer som varit anställda på Facebook vittnar om hur man systematiskt använder en teknik som kallas "deboosting" för att begränsa exponeringen av konton som Mark Zuckerberg inte gillar.

"Om Facebook verkligen sysslar med så extrem censur, har den sociala mediejätten blivit ett av de främsta hoten mot intellektuell mångfald i Amerika - en sann fiende till ett fritt folk", skriver Washington Examiner.

Den extrema censur som utvecklats i svenska massmedia ska jag återkomma till. Den intresserade kan ju börja med att granska svenska massmedias bevakning av Jan Myrdal-seminariet 14 april, som genomfördes med stöd av Svenska Akademien, Norstedts förlag, Folket i Bild/Kulturfront och ABF.

Antalet artiklar före och efter seminariet var noll (0). Censuren var vattentät så när som på ett ironiskt omnämnande i Chang Fricks "Nyheter idag" och arrangörernas egna hemsidor.

Man drar sig osökt till minnes hur det gick till när Vilhelm Moberg drevs ut ur offentligheten och tystnade.

Stefan Lindgren


Virus-free. www.avg.com

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.