23 maj 2019

EU:s mönsterdemokrati: En man, två röster...Hur kan det då komma sig att 13,6 miljoner EU-medborgare får rösta två gånger? undrar Stefan Lindgren.

Jo, de dubbla medborgare som i praktiken har dubbel rösträtt kan förmodas vara ett EU-vänligt elektorat. Därför tar man inte upp problemet. Därför hyschas det ner.


Ni kommer ihåg historien om 145 förtidsröster i en postsäck som kom på avvägar i Falun och ledde till att hela lokalvalet fick göras om. I Sverige tar vi allvarligt på demokratin.

Det gör även EU - i ord:
"Att stödja demokratin i hela världen är en fråga som EU prioriterar. Demokrati är fortfarande den enda styrelseform där människor tillåts förstå och förverkliga sina rättigheter fullt ut, och en avgörande faktor för utveckling och långsiktig stabilitet. Som den enda direktvalda EU-institutionen är Europaparlamentet särskilt angeläget om att främja demokrati."

Så heter det på en reklamsida för Europaparlamentet. 


Men hur förebildligt demokratiskt är egentligen EU?

Inte nog med att hela uppbyggnaden av EU är odemokratisk med ett "parlament" som inte får välja "regering" eller stifta lagar.

13,6 miljoner EU-medborgare har dubbel rösträtt i dessa val. De får röstkort på sina hemadresser i båda länder. En del av dem har KÖPT sitt andra medborgarskap.

Visserligen sägs i ett direktiv från 24 oktober 2013 att de "cannot" (inte kan) rösta i två val. Men det finns inga sanktioner mot dem om gör det OCH KAN INTE FINNAS DET, så länge EU består av 28 formellt självständiga stater.

Så länge rösträtten är knuten till medborgarskapet i det enskilda landet har dubbla medborgare dubbel rösträtt.

EU-byråkratin har valt att tysta ner detta problem. Av 100 000 finska invandrare med dubbel rösträtt sägs bara 2 000 använde den möjligheten och resten skräms med att de kan bli polisanmälda och åtalade för röstfusk.

Det kan de inte!

Varför Bryssel valt att bortse från problemet är lätt att inse. de 13,6 miljonerna med dubbel rösträtt tror de är ett elektorat vänligt inställt till öppna gränser och ökad överstatlighet. Därför inte ens diskuteras problemet.


Virus-free. www.avg.com

3 kommentarer :

 1. Men det är värre än så. Som jag fick SVT:s Uutiset och Uppsala Ny Tidning att reagera på tidigare i början av maj, får också finländare i Sverige som inte har dubbelt medborgarskap (som min hustru)också röstkort både från Sverige och Finland.https://unt.se/nyheter/uppsala/storvretabo-kan-rosta-tva-ganger-i-eu-valet-5295244.aspx

  Förmodligen är det lika dant i hela EU. I Storbrittannien bor över en miljon polacker. Man vet inte exakt ty UK saknar folkbokföring. Det är alltså inga som helst problem att rösta dubbelt där.

  Och håller portugiska myndigheter koll på att inte de pensionerade svenskarna också röstar i Sverige. I Portugal får de ju rösta.

  SvaraRadera
 2. Vad EU har med demokratin att göra är det ingen som vet, utom dem som TROR på det. I så fall handlar det om religion och det är ju något som många tycker mycket om. Och därför kan tjuvarna på toppen fortsätta att raffa åt sig så mycket de bara kan.

  SvaraRadera
 3. Eu-vaal genomfördes undermåligt vad gäller miljoner EUmedborgare som bor i ett annat land. För min del gick det så här.

  Förhandsröstningen började i Sverige 8nde maj och i Finland en vecka senare. Valsedlar kom emellertid samma dag, i början av maj.

  Finland tillämpade andra gången brevröstning ch jag beställde genom Internett material som behövs. Jag fick ett vit papper, där det var ritad en ring där jag kunde skriva nummer på min kandidat, Nr 146 röstade jag på. Lappen lades in i en kuvert för att hålla hemlig vem jag hade röstat. Sedan kuveret stängdes i en större kuvert, som saknade frimärken. Jag köpte det för 21 SEk och skickade rösten genast i väg, trots att jag hade bara uppgiften att se till att den är framme 24 maj i Helsingfors.

  Svenska rösten gav jag först på valdagen, för att svenska myndigheten inte hinner meddela Finland att jag har rösta i Sverige. Det står i den finska röstkort att finska myndigheten kan strykan mig från vallängden, om Sverige meddelar något nytt.

  Jag anser att det är helt rätt att jag som röstar i riksdagsvalet i bägge länder kan välja vilken av de 13 MEP som Finland väljer och 40 MEP som Sverige väljer. Detta är emellertid inte EUs mening. EU menar att ”en man en röst” gäller. Frågan är bara i vilket lands kandidat rösten ges. Och hur samarbetet mellan länderna organiseras.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.