gerundium

9 september 2019

MH17-affären tar en ny vändning

I lördags släppte Ukraina 35 fångar och satte dem på ett plan till Moskva.

Med bland fångarna fanns Vladimir Tsemach som var en befälhavarna för utbrytarrepubliken Donbass där det malaysiska passagerarplanet MH17 sköts ned.


Han har utpekats som en av de huvudansvariga för nedskjutningen. Att han släpps innebär att Kiev nu medger att anklagelserna var ogrundade.

Om Tsemach verkligen - som bl a "Bellingcat" påstår - gett order om nedskjutningen skulle han vara en efterlyst internationell brottsling.

De holländska utredarna försökte också hålla skenet uppe genom att kräva att Kiev stoppade frigivningen av Tsemach. De höll också förhör med honom kort innan han sattes på flyget.

Men Ukrainas nye president Vladimir Zelenskij vet att anklagelserna mot Tsemach var ett hopkok som inte höll.

Han har också varit ärlig när det gäller provokationen i Kertj i november 2014. Händelsen som hela västvärlden valt att betrakta som ett "ryskt brott mot internationell rätt" har av Zelenskij beskrivits som ett cyniskt spel med sjömännens liv för att ge expresident Porosjenko poäng i valrörelsen.
 

Zemach kidnappades från Donbass och skulle enligt planen släpas till Haag anklagad för att ha avfyrat en rysk Buk-missil.

Kidnappningsoperation genomfördes med hjälp av den brittiska specialstyrkan SAS, som specialiserade sig på liknande uppgifter i Mellanöstern och hade god kontroll över tekniken.

Att Zelenskij nu överlämnar det viktigaste trumfkortet i MH17-konspirationen innebär att Kiev de facto medger att Zemach inte är en internationell förbrytare. Det torde också innebär att Kiev hoppar av informationsspelet om MH17, som är så nödvändigt för Västern.

De ukrainska extremisterna rasar mot president Zelenskij. Det var ju i hög grad med hjälp av MH17-anklagelserna som man fick fart på den västliga sanktionskvarnen mot Ryssland.

MH17-anklagerlser hade redan dessförinnan kraftigt underminerats av Mahathir Mohamad, Malaysias premiärminister, som i juni sammanfattade sin syn på den holländska utredningen:  ”inga bevis, bara hörsägen”(https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2019/06/21/malaysia-prime-minister-decries-charges-in-mh17-downing/).

Att tro att vare sig frisläppandet av Tsemach eller Mahatir Mohamads sågning skulle påverka några svenska politiker eller medias yrkesrussofober vore naturligtvis naivt.

Men sprid ordet! Så länge det finns tänkande läsare kvar.

Stefan Lindgren4 kommentarer :

 1. Zelenskij vet och bakom honom står Kolomoiskij som vet än mer och förmodligen allt om detta fall.

  Mahatir Mohamad har föreslagit att en oberoende komission bildas för att utreda fallet där planets ägare förbigåtts och där Malaysia även slumpat bort bevismaterial pga. att de hade en nickedocka som premiärminister när nedskjutningen skedde. De hade kunnat vägra att överlämna de mödosamt förvärvade svarta lådorna och krävt analys från en oberoende part. De förbjöds att undersöka piloternas kroppar, ett förbud som de absolut borde ha vägrat att hörsamma.

  Den tyske privatdetektiven Joseph Resch påstår sig ha kunnat återställa banbrytande material som ansågs förlorat. JIT har visat ointresse men nu har Resch erbjudit Malaysia att ta del av materialet.

  SvaraRadera
 2. Pendel började röra sig mot rätt håll!

  SvaraRadera
 3. Lyssnade på radio moskva igår 94,8 och lyssnade på mediarapporteringen.

  Där bekräftades att Tjelensky var anklagad av Holland för att ha gömt BUK-komplexet som påstås ha skjutit ner MH17.

  Svensk och väst rapportering pratar om händelsen också men skillnaden är att tydligen så höll Holland förhör med Tjelensky men kan inte påvisa att avfyrningen kom från det område utan anledning till att väst anklagar honom är att planet störtade i hans område och att det fanns bilder på transport av buk-komplex genom hans område mer än ett år tidigare.

  Det här är bara fakta. Om det är samma buk som avfyrade som transporterades innan är oklart.

  Om Tjelinsky var i kontroll över transporten innan är oklart. Om Tjelinsky har gömt ett buk-komplex är oklart. Om den påstådda buk-komplex funnits i Tjelinskys kontroll är oklart. Om den påstådda buk under Tjelinsky som påstås vara gömd är densamma som avfyrats är oklart.

  Det finns för många frågetecken. Hur väst kunde anklagar och dömer Ryssland på en vecka när så många frågetecken är kvar flera år senare är ett löje.

  Inte minst att Ukraina saknar presentera bevis i form av radarbild på en avfyrning trots luftvärnet.

  Mer intressant blev samtalet som spekulerade om frisläppandet har att göra med att få igång normandi-samtalet.

  Trump ska Tydligen vilja komma in och medla och ett viktigt steg för det kan vara att släppa MH17 (och Bolton?)

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.