gerundium

6 augusti 2020

Brittiska soldater gavs rätt att döda civila

En australisk soldat filmades när han dödade en obeväpnad civil afghan. Nu misstänks
brittiska soldater för att ha gjort det systematiskt.
Veckotidningen Proletären rapporterar att en brittisk specialenhet i Afghanistan systematiskt har avrättat obeväpnade civila, och ljugit i sina rapporter om att offren sträckt sig efter vapen som de inte haft.

Vad svenska officerare gör i Afghanistan vet vi för övrigt nästan ingenting om.


Det är vad interna mejlkonversationer mellan officerare i specialstyrkan SAS starkt pekar mot, vilket Sunday Times var först med att avslöja i helgen. Mejlen är en del av bevisningen i ett rättsfall som började med att en afghansk man krävde ersättning från den brittiska staten, efter att han 2011 satt fängslad i 20 dagar för att sedan släppas utan att åtalas för något brott.

Vid tillslaget då han greps och blev bortförd sköts fyra av hans manliga familjemedlemmar ihjäl. När hans brorson, som placerats utanför huset med en svart huva över huvudet, gick in i huset efter att soldaternas helikoptrar lyft, fann han sin pappa, sina bröder och sin kusin döda, skjutna med flera skott i huvudet.

I samband med rättegången gjordes en intern utredning 2014, som visade att det fanns minst 33 personer som dödats under nattliga räder av samma SAS-enhet bara under en period 2011, och i alla fallen stod det i rapporterna att de skjutits när någon redan tillfångatagen plötsligt dragit fram en gömd AK-47 eller en handgranat.

De både högst osannolika och i det närmaste identiska scenarion som beskrivits i rapporterna ska ha oroat en del högre officerare. Mejlkonversationerna, som innefattar några av Storbritanniens mest dekorerade officerare, visar också att närvarande afghansk militär kraftigt protesterat mot att de avrättade skulle ha haft några vapen eller ens stött talibanerna.

De mördade i det beskrivna fallet var lärare och bönder. Trots de starka bevisen tystades saken ner från högsta politiska håll, och nu har en domare i Högsta domstolen beordrat försvarsminister Ben Wallace att förklara hur det kommer sig att bevisningen, som regeringen hade kunskap om, aldrig presenterades i rättegången 2014.

Boris Iohnsons regering förbereder samtidigt ett lagförslag som i det närmaste kommer att ge full amnesti för veteraner från Afghanistan och Irak som har begått krigsbrott. Det färdiga förslaget väntas läggas fram i höst.

Läs mer i Proletären och på den utmärkta brittiska sajten:

https://www.medialens.org/2020/a-perpetual-motion-machine-of-killing-alleged-cover-up-of-civilians-murdered-by-uk-special-forces-in-iraq-and-afghanistan/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.