FiB

26 augusti 2020

Den söta doften av västdemokratiNew York Times publicerade i fjol chockerande ritningar av Guantanamo-fången Abu Zubaydah som visade i grafisk detalj vilka typer av tortyr han uthärdade i händerna på CIA och privata entreprenörer i hemliga fängelser runt om i världen.

Tidningen visade vilka övergrepp som förekom under de första åren av det så kallade kriget mot terrorism, men det var en helt otillräcklig artikel, menar den f d CIA-tjänstemannen John Kiriakou.
Times-artikeln nämnde till exempel aldrig att Obama-administrationen bokstavligen inte gjorde någonting för att röja upp i CIA:s olagligheter. Han beslutade att inte hålla någon ansvarig för tortyrprogrammet utan istället "se framåt, inte bakåt".

Sedan kom "Senatens tortyrrapport" på 5 500 sidor som faktiskt inte blivit offentlig ännu. Obama beslutade att en hårt friserad version på knappt 700 sidor skulle frisläppas.

Abu Zubaydah har varit i amerikansk fångenskap länge. Det har redan gått nästan 18 år. Jag grep honom kvällen den 22 mars 2002 i ett al-Qaida-näste i Faisalabad, Pakistan. Då var vi övertygade om att han var den tredje högste personen i al-Qaida. Det var fel.

Han var verkligen ingen duvunge. Han hade grundat båda al-Qaidas träningsläger i södra Afghanistan och han hade också skapat ett al-Qaida-näste i Peshawar, Pakistan, kallat "Martyrernas hus". Men  Abu Zubaydah var inte nr 3. Han hade aldrig ens gått med i al-Qaida. Och han hade aldrig svurit trohet till Usama bin Laden.

En pakistansk polis sköt och skadade Abu Zubaydah den kvällen vi fångade honom. Han transporterades sedan till ett hemligt CIA-fängelse för att återhämta sig och torteras. Begripligt nog  erkände han en mängd olika terrorismrelaterade brott, oavsett om han faktiskt hade begått dem eller inte.

Och så sitter Abu Zubaydah alltså år efter år inspärrad utan att ha anklagats för ett brott.

Han har en konstitutionell rätt att få veta vad han anklagad för och få det prövat inför rätta.

Det var George W. Bush som försatte USA i den situationen och Barack Obama gjorde ingenting för att förbättra situationen.  President Donald Trump har självklart inte gjort något för att rätta till brotten mot författningen och han stöder öppet användning av tortyr. Av Joe Biden, som hade chansen att göra något som Obamas vicepresident, är heller inget att vänta.

Allt hänger på om världen och hur snabbt den går från att vara USA:s lakejer till att faktiskt kräva att "världens största demokrati" lever upp till åtminstone en del av demokratins grundsatser.

Källa: www.consortiumnews.com

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.