FiB

18 augusti 2020

Vill väst verkligen störta Lukasjenko?

Lukasjenko i samtal på traktorhjulfabriken i Minsk igår.
Kanada och Irland erkänner inte valresultatet i Vitryssland, står det i dagens nyhetsflöde. Vad är den verkliga nyheten här?

Jo, den verkliga nyheten är att Kanada och Irland inte säger att de kräver president Lukasjenkos omedelbara avgång.
Varför vill de inte gunga båten?

EU:s beslut om Vitryssland handlar om personinriktade sanktioner, som knappast kan åstadkomma någonting.


President Lukasjenkos utländska dollartillgångar har EU beslagtagit flera gånger förr (bytet blev i samtliga fall NOLL) och hans närmaste krets lär ha haft vett att skydda sig. Deras fruar får shoppa i Moskva istället för Paris.

Men varför kastar sig inte hela västvärlden över Lukasjenko och kräver hans omedelbara avgång? Det är 49-dollarsfrågan. Jag kan tänka mig flera förklaringar:


1) De inser att Lukasjenko ännu har ett betydande stöd (se bl.a. https://www.euneighbours.eu/en/east/
stay-informed/publications/opinion-survey-2019-belarus). Enligt EU:s opinionsmätare stödde då 57 procent av vitryssarna sin regering och 36 procent var emot.

2) De är osäkra på vad följden blir om han störtas. De inser att Vitryssland inte är Ukraina och att Ryssland inte kommer att tillåta en upprepning av ett Majdan-scenario. Den 25-mannagrupp av bloggare, poeter, IT-företagare etc som tagit på sig rollen att ombesörja en "övergång" (oklart till vad) inger inte förtroende.

3) Västliga affärsintressen frodas i dagens Vitryssland. Man inser att den dag en s k liberal och marknadsorienterad regim kommer till makten kan följden bli att ryska oligarker köper upp allt av intresse i Vitryssland.

4) Det finns inte längre någon enhet i EU att bygga på och den transatlantiska länken har korroderat under Trump. Polen, med dess växande extremnationalism och urgamla dröm om ett territorium "från hav till hav", går i spetsen för den västliga inblandningen i Vitryssland. Men vilka fler har egentligen intresse av att hänga på där? I EU är Polen klassens buse och inte ens de baltiska länderna ser med någon särskild längtan på ett sådant scenario. Det var ju Sovjetunionen som upprättade Litauen inom dess nuvarande gränser - tidigare låg huvudstaden Vilnius... i Polen.

Min prognos är att Lukasjenko sitter kvar en tid. Moskva kan på några sekunder dra undan mattan för honom (det räcker med att senarelägga beställningar på vitryska produkter).

Moskvamedia dryper av ovilja mot Lukasjenko, man ser honom som en skurk, men när allt kommer omkring "vår skurk". Det är som med Roosevelt och Somoza i Nicaragua. "He's a son-of-a-bitch, but our son-of-a-bitch". Somoza tvingades ta ner Hitlers porträtt på sitt kontor och förklara Tyskland krig. Men han lär ha hängt porträttet i sitt sovrum istället.

Det är en mycket orättvis jämförelse. Lukasjenko är en ledare av ett helt annat format. Om han tvingas avgå lämnar han ett tomrum efter sig som knappast någon av dagens aktörer i Vitryssland kommer att kunna fylla.

Som Svetlana Aleksijevitjk i ett anfall av klarsyn sa:

"Lukasjenko har visat att socialismen fortfarande har potential i vårt land. Han kommer också från en by och vet vad folket där behöver och vill: ett visst urval av mat, kläder, en lägenhet, arbete och att deras barn ska få utbildning." (taz 25/1 2011)

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.