Ryska posten

31 maj 2021

Varför västmedia tiger om valet i Syrien

En folkmassa i landsorten firar Bashar al-Assads seger.

Västmedia fortsätter att ignorera det syriska presidentvalet som går stick i stäv med deras ideliga påståenden om hur "hatad" landets "diktator" är.


Västvärlden skickade inga valobservatörer, antagligen för att det bara skulle dragit mera uppmärksamhet till de egna lögnerna.


Sannolikt gjorde de också bedömningen att det skulle ha varit svårt att hitta belägg för systematiskt valfusk. Det fanns inte heller några ratade kandidater att gråta krokodiltårar för.

President Bashar al-Assad omvaldes för en fjärde sjuårsperiod efter att med 95 procent av de avgivna rösterna. Trots alla svårigheterna var valdeltagandet på torsdagen över 78 procent. 14 miljoner av 18 miljoner röstberättigade gick till valurnorna.

Det är inte bara länder som Venezuela, Kina, Iran  och Ryssland, vilka alla gratulerade Bashar till valsegern, som förstått vartåt det lutar.

Vissa europeiska länder förbereder återöppnandet av sina ambassader i Syrien, avslöjade diplomatkällor i Al Watan på måndagen. Tjänstemän från Grekland, Ungern och Serbien har anlänt till Damaskus och arbetet pågår för att återuppta verksamheten mycket snart, förutom de konsulära sektionerna som enligt källorna kräver mycket personal.

Al Watan tillade att Italien nyligen godkände ackrediteringen av en syrisk diplomat som FAO-representant i Rom och det är möjligt att han kommer snart för att fullgöra sina uppgifter. Syriska advokatsamfundet har tecknat ett avtal med Cyperns ambassad i Syrien om att hyra en byggnad i stadsdelen Abu Rummana som legationens huvudkontor i Damaskus.

De flesta europeiska ambassader stängdes i Syrien innan kriget började 2011, förutom Tjeckiens och Bulgariens. 

Källa: sana.sy 

1 kommentar :

  1. SOHR, en Londonsyriers enmannaobservationspost har vaknat till liv igen. Anledningen är säkerligen presidentvalet och det obestridliga stöd som den sittande presidenten erhållit. Vi får veta att en halv miljon syrier fallit offer i kriget. Om krigets orsaker sägs däremot ingenting.

    Alldeles för många offer, därom råder inget tvivel. Men något skumt är det trots allt med dessa siffror. Redan tidigt i krigets inledningsskede kom man upp till siffror i nästan samma storleksordning. Misstanken vaknade att det handlade om att frammana en stormaktsinvasion och därför måste dödstalen trissas upp. Och nu trissas de upp för att kasta en skugga över presidentens popularitet och att han inte föll efter tre veckor medan snart alla hans vedersakare lämnat sina poster. Däremot är antalet dödade soldater säkerligen stort.

    Den framlidne Robert Fisk följde vid ett par tillfällen med de syriska trupperna för att rapportera om striderna. I regel hade de förorter som i videosekvenser kan ses som helt utbombade evakuerats innan striderna vidtog. Civila har säkerligen kommit i korselden flera gånger men detta har förmodligen inte varit ett typiskt scenario.

    I stället bör man fråga hur många syrier som omkommer som en följd av EU:s sanktioner. Vi vet från Irak att sanktioner dödar fler civila än vad kulor och bomber gör, i tysthet och utan att efterlämna blodspår.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.