10 maj 2021

Hur Riga firade Segerdagen


En storslagen röd stjärna från buketter av scharlakansröda blommor prydde i kväll måndag monumentet till Lettlands befriare från nazistiska ockupanter.

Sedan polisavspärrningarna dragits in under natten till 10 maj kom medlemmar i organisationen "9majs.lv" och la ut tusentals blommor.

Volontärer från denna massorganisation lade enligt nyhetsportalen bb.lv, fram till 04:00 ut blommor som skänkts av invånare i den lettiska huvudstaden under dagen. 

Myndigheterna hade i år  förbjudit  att personligen lägga blommor vid monumentet i Pardaugava. Invånarna i Riga ombads att lämna dem vid ett staket speciellt installerat av polisen.

"Vi erbjöd arrangörerna gratis hjälp från volontärer vid uppdrag, eftersom vi har samlat många års erfarenhet, men vi fick ett avslag från myndigheterna med argumentet att betalda specialister anställdes för detta", förklarade volontärerna. 

Och även om blommorna utplacerades ganska prydligt lades de i högar och utan mental fantasi, tillade volontärerna. "Så våra killar bestämde sig för att dekorera torget framför obelisken som stadsborna vant sig vid tidigare år. Och även de Riga-invånare som gick förbi, trots den sena timmen, blev inspirerade och började också hjälpa till..."

Nästan sexhundra tusen civila i de tre baltiska republikerna, påminner observatörer, blev offer för Hitlers folkmord under nazistiska ockupationen. Och i striderna för befrielsen av de baltiska staterna 1944 gav mer än 60 000 soldater och officerare från Röda armén sina liv.

Den tidigare borgmästaren i Riga, Nil Usjakov, uppmanade på sin Facebook-sida till att än en gång att täcka befrielsemonumentet med blommor den 9 maj och inte tillåta myndigheterna att använda epidemin för att bryta traditionerna. Samtidigt bad han allmänheten att göra det i mönstergill ordning och uppmanade invånarna i republiken att tända ljus hemma till minne av alla de som dog i det stora patriotiska kriget. 

war&peace.ru

2 kommentarer :

  1. Tack Stefan för att du informerar oss. Vår egen media struntade ju fullkomligt i den 9 maj. Sådan skam. Tänk så fint de ordnade det i alla fall. Det går inte att lura folk hur som helst tack och lov!

    SvaraRadera
  2. När ska Sverige inrätta en frihetsdag från den sjukliga ideologiska rasismen , vilket har stark koppling till nazismen ? Andra maj , kanske ! Den socialistiska
    arbetarrörelsen ( fascister har i alla tider kidnappat socialistiska rörelsers program / målsättningar men involverar rasismen ). Jag tror mig veta , att ingen Sverigedemokrat går ut i demonstrationståg på andra maj . Så låt oss inrätta en frihetsdag den andra maj i just kampen mot rasismen .

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.