21 maj 2021

Finns något samband?

 

Jag grubblar över en sida i dagens nummer av DN. Ovan till vänster ser man hur en jättelik odetonerad bomb lyfts bort från ett hus i Gazaremsan. Människor - husets ägare? - står och tittar på.

Lite längre ner till häger rapporteras om att 25 000 människor i Frankfurt evakuerats under desarmeringen av en odetonerad bomb från andra världskriget.


Säger oss detta skenbart slumpartade sammanträffande av två odetonerde bärgade bomber samma dag någon ting.

It speaks volumes. Det säger massor.

Bomberna är förstås båda USA-tillverkade. Den fena fälld av USA-plan under andra världskriget. Den andra av amerikanska F-14-plan med israeler vid spakarna.

I det ena fallet evakuerades människorna med tysk ackuratess. I det andra fallet hade de boende runt omkring ingenstans att ta vägen. Om jag har räknat rätt är befolkningstätheten i Gaza större än den var i det tyska utrotningsläget Birkenau. Vattenkonsumtionen både på Västbanken och i Gaza (vilket sammanträffande!) är exakt 88 procent av vad FN anser behövs för överlevnad, i Israel skyhögt högre.

"Och varför hörs inte EU:s röst?" i konflikten Israel/Palestina, frågar DN.

Är det inte Europa som har lagat själva den häxbrygd vi ser koka? Är inte folkutrotningen av palestinier en direkt fortsättning på andra världskrigets folkmord?

Tills vidare kan vi lugnas av att ingen kom till skada. I Frankfurt.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.