gerundium

8 juli 2022

Man missar inte en Leninpristagare

 

Transit, säger jag. Ta chansen innan det är för sent att se den här filmen på SVT Play. Den är intressant på många plan. Scenariet bygger på en roman av Anna Seghers, mest känd för romanen "Det sjunde korset" (nyligen på svenska).

Hon var ordförande i det östtyska författarförbundet och Leninpristagare. Bara en sån sak!

Här har flyktinghistorien från andra världskriget spelats in i befintliga, moderna franska miljöer och det fungerar förvånansvärt bra.

Tyskland har då liksom på nytt ockuperat Frankrike och Macrons kravallpolis får duga som Gestapo i berättelsens bakgrund. Det djärva - och kostnadsbesparande - greppet har väl fötts i Brechts läror.

Det vill säga genom att inte försöka i detalj suggerera tidsenliga miljöer friläggs själva konflikten. Dramat.

När  jag ändå håller på vill jag också rekommendera

Responder. Brittisk polisserie. Chris Carson (Martin Freeman), patrullerande polis, slits mellan tjänstens krav och moralens när han försöker men ofta misslyckas med att göra rätt i verkligheten.

Som han säger till en ensam åldring som ringer polisen bara för att klaga. "Vi vet att allt är för djävligt. Men du får inte visa det."

Det ska undertryckas till varje pris. Där föds vår tid panikångest.

Fish Tank. Filmen handlar om Mia, en övergiven och förvirrad 15-åring i brittisk underklass. Fick jurypriset vid filmfestivalen i Cannes 2009. Tänk när du ser den "There but for the Grace of God Goes I". Här i Sverige har vi inte britternas eländiga "social housing" - vi har miljonprogram för alla. Min generation var den första där även mindre bemedlade hade chans till utbildning. I "Great" Britain för flickor utan utbildning får dansa på porrklubb, eller ge sig ut på vägarna med resandefolket.

I nattens hetta. Klassiker med Sidney Poitier som FBI-agent och Rod Steiger som småstadspolis. En film som lär oss hitta och locka fram människan bakom de mest reaktionära tvångsföreställningar.

Serier att undvika:

De underbara åren. Tysk kitsch om efterkrigstidens "ekonomiska under". Söta flickor, söta pojkar, auktoritära men innerst inne varmhjärtade fäder  och f d SS-soldater som det är synd om.

Som vanligt slår dock verklighetens TV TRÄ ut det mesta på svensk TV. Två kubikmeter ved väntar på att kapas och huggas. Svensk semester. Halleluja.

Stefan Lindgren
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.