22 juli 2022

Vad gjorde 400 poliser i Uvalde?

En ny utredning om "den dödligaste skolskjutningen i Texas historia" - den chockerande masskjutningen på en grundskola i Uvalde, Texas, den 24 maj - släpptes i söndags.

Den mest smärtsamma detaljen som avslöjas i rapporten är att nästan 400 poliser rusade till skolan efter att ha fått rapporter. Trots det kunde de fortfarande inte stoppa masskjutningen av en 18-årig beväpnad man, vilket ledde till 19 elevers och två lärares tragiska dödsfall.

Rapporten hävdar att utredningskommittén inte hittade några "skurkar" i denna fruktansvärda massaker. "Det finns ingen som vi kan tillskriva illvilja eller dåliga motiv. Istället hittade vi systemfel och oerhört dåligt beslutsfattande", förklarar den vidare.

Det är fullständigt löjligt att amerikanska brottsbekämpande tjänstemän i den ansenliga mängden inte ens kunde skydda de barn som behöver mest skydd från skada. Detta är mer ett systembrott än bara "systemmisslyckanden". Och hur kan ett land som inte ens kan skydda sina egna barn ha modet att kalla sig "försvarare av mänskliga rättigheter"?

Lü Xiang, en forskare vid American Institute vid den kinesiska samhällsvetenskapsakademin (CAS), sa till Global Times att söndagsrapporten avslöjar kaoset inom amerikansk brottsbekämpning och en minskande kapacitet för tillsyn. Men det berörde inte de så kallade systemdefekterna i amerikansk brottsbekämpning, och det fanns inte heller någon reflektion över systemet, sa forskaren.

De så kallade systemmisslyckandena är i själva verket konsekvenserna av Washingtons systemproblem, inklusive oförmågan att införa vapenkontroll och stoppa institutionell rasism.

USA är ett land som lider kraftigt av vapenspridning. En rapport från 2018 visar att amerikanska civila äger nästan 400 miljoner vapen, mer än hela USA:s befolkning det året. Mot en sådan bakgrund måste amerikanska poliser oroa sig för eventuellt vapenvåld från andra. Därför är det mycket troligt att de använder vapen när de känner sådana hot.

Data från Gun Violence Archive visar att den 16 juli har det förekommit 352 masskjutningar i USA bara i år. I genomsnitt inträffade 1,8 skottlossningar varje dag i "de frias land". I den här takten kommer årets antal sannolikt att överstiga förra året, som var 692.

I motsats till den dåliga amerikanska brottsbekämpningen som visades i masskjutningen i Uvalde, använder landets brottsbekämpande tjänstemän överdrivet våld mot rasmässiga och etniska minoriteter, särskilt afroamerikaner. Till exempel dödades Jayland Walker, en 25-årig svart man, förra månaden av polisen i Ohio, med en preliminär obduktionsrapport som fann minst 46 skottskador och 26 kulor i hans kropp.

Från George Floyd till Jayland Walker, alla dessa fall belyser den systemiska rasism som är förankrad i amerikansk brottsbekämpning. En amerikansk rapport som släpptes i maj avslöjade att afroamerikaner som ett samhälle löper minst fyra gånger så stor risk att dödas av skott än den totala amerikanska befolkningen och 12 gånger mer sannolikt än vita människor.

Olika sociala och ekonomiska problem i USA fortsätter att förvärras på grund av den ökande politiska polariseringen. Enligt Wei Nanzhi, en annan forskare från CAS, kommer dessa problem att göra det amerikanska samhället mer slitet och kan lätt provocera fram ett massivt missnöje. Men splittringen gynnar faktiskt den amerikanska elitens styre, och våld och konflikter kan hjälpa till att släppa ut ett visst mått av allmänhetens tryck och missnöje. Därför "strävar USA bara efter att hantera krisen snarare än att lösa den", förklarar experten.

Å andra sidan hävdar Lü att problemen inom det amerikanska systemet är mer benägna att förvärras. "Från Vita huset till Högsta domstolen är det uppenbart att förmågan hos de flesta amerikanska eliter minskar. På kort till medellång sikt tror jag att situationen i USA kommer att bli ännu värre", noterade han.

Inför okontrollerat vapenvåld och olösliga, djupt rotade problem i USA:s styrelseskick är det tveksamt att de amerikanska brottsbekämpande myndigheterna fortfarande kan skydda människor i landet. 

Global Times 19 juli

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.