18 november 2022

Kängurusdomstolen har talat


En före detta nederländsk skatteinspektör, för närvarande en domare vid en distriktsdomstol i Haag, har beslutat att döma tre män för att ha bildat en kriminell förening för att ha dödat 298 passagerare och besättning på Malaysia Airlines flight MH17 den 17 juli 2014, på order av ryssen. militärledning och regering i Moskva.

Domaren, Hendrik Steenhuis , har beslutat att bevisen för brottet som tillhandahållits av holländska och ukrainska statliga organisationer och deras militära officerare, underrättelseagenter och polis är tillåtna bevis.

Dessa myndighetspersoner intygade bakom lyckta dörrar att "inga spår av manipulering [med bevis] hittades". Steenhuis drog slutsatsen att "alla [telefonband och fotografiska bilder] var autentiska och inte har manipulerats."

Han har samtidigt avfärdat alla bevis som tillhandahållits av ryska organisationer som otillåtna eftersom, sade han, de är statliga myndigheter och "inte tydliga, transparenta, och inte alls övertygande."

De dömda männen – överste Igor Girkin ( huvudbild, vänster ), överste Sergej Dubinskij och Leonid Chartjenko – bildade sin sammansvärjning för att begå brott i konflikten i östra Ukraina där den ryska staten var engagerad på ena sidan, men domaren fann ingen annan främmande stat var engagerad på andra sidan.

Han slog också fast att krigslagarna och immunitet för utplacering och användning  av vapen lagligt skyddade Kievstyrkorna men inte gällde Donbass armé. Följaktligen, förklarade Steenhuis, "på grund av bristen på immunitet som kombattanter, hade de misstänkta, liksom andra civila, ingen rätt att skjuta mot något flygplan", vare sig civila eller militära.

Underförstått har den nederländska domstolen slagit fast att ukrainskt och ryskt motstånd mot regimskiftet i Kiev i februari 2014, den väpnade kampen för självbestämmande som följde och självförsvar från ukrainska luft- och markattack var och förblir olagliga. Ansvarigt är Ryssland som enligt Steenhuis kontrollerade DNR, Donbassrepubliken.

I hans 16 000 ord långa dom nämns inte Kiev alls; inte heller Washington; inte heller den ukrainska presidenten vid den tiden, Petro Porosjenko; inte heller USA:s regeringsfinansiering, vapen och annat bistånd till de militära operationerna mot befolkningen i Donbass.

Däremot namnges president Vladimir Putin, hans rådgivare Vladislav Surkov och andra "högt uppsatta personer i Ryska federationen", för att ha "sörjt för finansiering av DNR, leverans och utbildning av män och leverans av vapen och varor...." 

Som bevis på mordvapnet meddelade domaren att han accepterar ett enda stycke stridsspetssplitter format som en fluga, som han sa hade hämtats från kroppen av en besättningsmedlem i cockpit. Upptäckten av ukrainska och nederländska statliga utredare har förblivit odokumenterad och förvarskedjan för fragmentet obekräftad. Steenhuis hade ingen förklaring till försvinnandet av alla 2 600 andra bitar av fluglika splitter i missilstridsspetsen som påstods ha exploderat mot MH17:s cockpit.

Enligt den nederländska straffprocesslagen i avsnitt 344a : "får [en domare] inte finna att det finns bevis för att den tilltalade har begått brottet enligt åtalet uteslutande eller i avgörande utsträckning på grundval av skriftligt material som innehåller uttalanden från personer vars identitet är dold."

Holländska och internationella advokater noterar att enligt internationell, nordamerikansk och brittisk lag kan hemliga vittnen inte användas, bevis som samlats in av en hemlig förvarskedja och testats i hemlighet; utan korsförhör av experter i öppen domstol. Inte heller är det godtagbart att en domare som skett i detta fall hänvisar till en annan undersökningsdomare vars identitet och förfaranden också har förblivit hemliga.

Det ryska federationsrådet kallar Haagdomstolens beslut om MH17 juridiskt ogiltigt. Som Rysslands biträdande riksåklagare Nikolaj Vinnitjenko berättade för RIA Novosti, överlämnade Ryssland till Nederländerna inte bara data från sina radarer, utan också dokumentation som bevisar att  luftvärnsmissilen Buk som träffade Boeing tillhörde Ukraina, och sköts upp från territorium som kontrollerades av dem, men utredarna ignorerade informationen.

Det ryska utrikesdepartementet sa att anklagelserna om Rysslands inblandning i Boeingkraschen var ogrundade och beklagliga, och att utredningen var partisk och ensidig.

Domen finns på holländska här. Och en sammanfattning på engelska här.

Den journalist som har följt MH17-rättegången bäst är John Helmer. Läs hans kommentarer här.

Se även följande böcker:

Eric van de Beek, MH17: de onderste steen : een non-fictie detective (2022, Dutch – “MH17 – leaving no stone unturned – a non-fiction detective”);
Kees van der Pijl, Flight MH17, Ukraine and the New Cold War (2018)
John Helmer with Max van der Werff, Liane Theuerkauf and Sam Bullard, The Lie That Shot Down MH17 (2020).


Nyhetsbankens artiklar i fallet finns här och artiklar på 8dagar.se här.

1 kommentar :

  1. Kommentera gärna vad Smålandsposten skriver idag om att domen baserar till stor del på bevis från journalistiska organisationen Bellingcat som tagit del av material från sociala media m.m. som visar robotens rörelser i tid och rum, både före och efter nedskjutningen. Genom att analysera videobilder etc. kunde man med satellitkartor följa robotens rörelser.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.