gerundium

23 november 2022

EU tiger om Erdogans oprovocerade anfall

Den turkiska generalstabschefen Bakan Akar i tidningen Türkiye 21 november. På kartan
syns var Turkiet har bombat. Markoperationer kan följa. Nato och EU tiger.

I måndags sa Turkiets försvarsminister Hulusi Akar sade att landets stridskrafter "neutraliserat" mer än 180 medlemmar i kurdiska organisationer under den två dagar långa operationen i två dagar för operation "Klo-Svärd" i Irak och Syrien.

Syrien protesterar mot de turkiska operationerna liksom mot den amerikanska närvaron i landet. 12 november rapporterade den syriska nyhetsbyrån SANA att USA stulit 84 långtradare med olja och vete och fört dem till sina baser i norra Irak.

Den syriska arméns artilleri öppnade eld mot positioner som stöddes av Turkiet i gränsområdet nära Bab-el-Hava i Idlib-provinsen, rapporterar nyhetsportalen An-Nashra. Idlib-provinsen kontrolleras av kvarvarande terroristgrupper som i praktiken beskyddas av Turkiet.

En källa i den syriska försvarsmakten sa att attackerna utfördes mot fienden som svar på beskjutningen av Menegs militära flygfält i norra Aleppo-provinsen och attacker mot syriska soldater stationerade i staden Ain el-Arab (kurdiskt namn Kobani) på den östra stranden av Eufrat.

En officiell representant för kurdiska "Demokratiska Krafter i Syrien" (SDF) , Ferhat Shami, uppgav för  Firat news agency att 15 syriska regeringssoldater som överfördes till Ain al-Arab i juni för att avvärja en eventuell turkisk invasion hade dödats. SDF själv förlorade 37 soldater dödades och sårades.

De turkiska attackerna har riktat sig mot Kurdiska arbetarpartiet (PKK), som är förbjudet i Turkiet, och Folkets självförsvarsstyrkor, som utgör ryggraden i SDF. Turkiska myndigheter anklagar PKK och syriska kurder för att ligga bakom terrordådet på Istiklalagatan den 13 november som dödade sex personer.

Dr. Ayman Susan, Syriens biträdande utrikesminister och utlandsminister, chef för den syrianska republikens delegation till det 19:e internationella mötet i Astana-format om Syrien, sa på onsdagen att världen har bevittnat ytterligare eskalering på grund av hegemonimentaliteten hos den amerikanska administrationen.

"Den amerikanska administrationen använde alla sina lögner, påhitt och desinformation i media och tog in terrorister från mer än 90 länder för att döda syrier och förstöra vad de byggt upp och idag fortsätter den sin ekonomiska terrorism genom ensidiga tvångsåtgärder och stöld av syrisk olja och vete", sa dr. sa Susan på en presskonferens.

Sousan tillade att den olagliga utländska närvaron på syriskt territorium är ett brott mot internationell lag, och syftar till att hindra konsolideringen av stabiliteten i Syrien och att avbryta de framsteg som gjorts när det gäller att bekämpa terrorism och hindra återuppbyggnadsprocessen.  Han påpekade att de handlingar som begicks av den amerikanska och turkiska ockupationen, bl.a. stöd till kvaravrande terroristgrupper och frekvent avstängning av vattnet i Hasaka, motsvarar krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten och utgör ett flagrant brott mot FN:s stadga.

"Vi uppmanar det internationella samfundet att fördöma dessa handlingar", sade han.

Han tillade att Syrien bekräftar sitt åtagande att ge bistånd till sina medborgare i hela Syrien, och det är redo att samarbeta med alla andra parter på grundval av nationell suveränitet.

"Astanaöverenskommelsen bidrog till att minska terroristnärvaron i Syrien, och den kunde ha uppnått fler landvinningar om den turkiska regimen hade hållit sig till besluten från Astana och de överenskommelser som nåddes", sa Dr. Susan.

I Bryssel tiger EU:s dignitärer och Tuirkiets oprovocerade angrepp på syriskt territorium.

Moskva och Washington hade varnat Ankara för offensiven i norra Syrien. Trots det slog president Erdogan till i helgen - enligt uppgift som vedergällning för bomben i Istanbul en vecka tidigare.

Offensivens mål var den syrisk-kurdiska milisen YPG och det förbjudna kurdiska arbetarpartiet PKK. USA/EU ser YPG som en partner i kampen mot "Islamiska staten" (IS). Men på EU:s utrikestjänsts hemsida nämns inte ens den turkiska offensiven, som bryter mot folkrätten. Chefsdiplomaten Borrell kommenterade igår bara spänningarna mellan Serbien och Kosovo.

Och naturligtvis kommenterar han ständigt det "oprovocerade ryska anfallskriget" mot Ukraina – enligt den officiella terminologin här i Bryssel. Men när Nato-partnern Turkiet släpper bomber blir det en generad tystnad...

Källor:
https://eadaily.com/ru/news/2022/11/23/siriyskie-voyska-obstrelyali-granichashchuyu-s-turciey-territoriyu,
Brüssel schweigt zu türkischen Luftangriffen | Lost in EUrope
Susan: Turkish occupation’s pretexts to justify its policy in Syria deceives nobody, border security is shared responsibility – Syrian Arab News Agency 

 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.