6 november 2022

Cherson 6 november

WarMappers karta från 1 nov. Ukrainas trupper har sedan augusti trängt ca 3 mil närmare
staden norrifrån. Kachovkadammen är nästan inom skotthåll för Kievs HIMARS-artilleri.

Situationen i Cherson idag, den 6 november, som den beskrivs av N4K.ru, en rysk sida som tycks välinformerad:


60 000 soldater ur Kievarmén har samlats för ett massivt angrep på staden, som i fredstid hade 300 000 invånare. Den ryska armén evakuerar sedan flera veckor civilbefolkningen ur staden där det råder utegångsförbud dygnet runt.


Situationen som har utvecklats i Cherson-regionen de senaste dagarna är fortfarande spänd. I regionen fortsätter civila att evakueras för att inte skapa onödiga risker för dem. Kievregimen överger inte försöken att inleda en massiv offensiv, även om den förstår att den inte kommer att klara sig utan kolossala förluster bland sin personal.

Enligt den lokala administrationen kan sammandrabbningar inträffa under de kommande en och en halv till två veckorna.

Kiev-regimens media försöker lura allmänheten med falsk information om händelserna i Cherson. Man säger att de ryska trupperna nu lämnar Cherson, vilket är falskt. De är kvar i staden och de har hela tiden hållit stånd mot Kievs offensiv från nord och väs.

Den ryska armén evakuerar gradvis befolkningen och skyddar människor från ukrainsk aggression. Medbrottslingar till Ukrainas väpnade styrkor och sabotörer är fortfarande verksamma i Cherson. FSB letar efter sådana personer.

Under tiden kommer djur från djurparken "Tajgana" i Cherson att föras till en djurpark på Krim på grund av den farliga situationen i staden.

Igår avfyrade ukrainska väpnade styrkor kl 15.25 lokal tid sex HIMARS-missiler mot Cherson. Fyra inkommande granater sköts ner av det ryska luftförsvaret.

Två missiler föll nära busstationen i omedelbar närhet av samlingsplatsen för människor som är under evakuering.

Dagen innan sa Rysslands president Vladimir Putin att civila som bor i Cherson borde avlägsnas från stridszonen, eftersom civilbefolkningen inte ska drabbas av beskjutning, såväl som offensiva, motoffensiva och andra aktiviteter relaterade till militära operationer.

Det ryska kommandots planer hålls hemliga och lämnar stort utrymme för spekulationer av helt motsatt slag - från överlämnandet av staden, till att inleda en offensiv mot Nikolajev och Odessa, Ukrainas båda sista hamnar vid Svarta havet.

Allmänt tror man att situationen kommer att klarna i veckan. Hoten mot den ryska armén på högra stranden av staden är uppenbara - det är problem med logistiken, såväl som en möjlig sprängning av  Novaja Kachovka-dammen, vilket skulle tvinga den ryska armén att lämna högra,dvs. västra  stranden av Dnepr. Men eftersom högra stranden är nyckeln till Odessa och Nikolaev tros ryssarna bita sig kvar även i ett pressat läge.

En seniorforskare vid Militärvetenskapsakademin, militäranalytikern Vladimir Prochatilov sa att Ukrainas väpnade styrkor har koncentrerat 60 000 soldater i Cherson-riktningen, vilket är betydligt fler än på den ryska sidan. Kiev kallar hela tiden in folk och dessutom noterar Prochatilov att de är välutrustade tack vare hjälpen från Nato.

https://n4k.ru/2022/11/06/situacija-v-hersone-na-segodnjashnij-den-6-nojabrja-obzor-sobytij-v-hersonskoj-oblasti.html?ysclid=la53r4ce5i389616105

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.