26 juli 2023

Voltaire på bålet


De stackare som tror att försvar av yttrandefriheten förpliktar dem att försvars koranbränningarna är antingen ytterst okunniga eller rena bedragare.

Bokbränningar har alltid varit ett vapen i händerna på yttrande- och tryckfrihetens motståndare. Gå exempelvis till en fyllig wikipediasida (på engelska) som man hittar här.

Ta Voltaire, vars övertygelse om yttrandefriheten inte kan ifrågasättas.

1751 lät Preussens Fredrik den Store bränna en satirisk essä mot ordföranden i Vetenskapsakademien i Berlin.

I sina Filosofiska brev gjorde han en så positiv skildring av britternas  konstitutionella monarki att den franske kungen beordrade att den skulle brännas.

1764 brändes första volymen av författarens Filosofisk uppslagsbok.

Pamfletten Mannen med fyrtio kronor  brändes på order av parlamentet (ett slags domstol på den tiden) i Paris och en bokhandlare som hade sålt ett exemplar blev fälld.

En av domarna lär ha frågat: "Är det bara hans böcker vi ska bränna?"

Stefan Lindgren


4 kommentarer :

 1. Vad säger du om de kränktas reaktioner?

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Att man i Baghdad reagerat med våld är beklagligt, men i övrigt har väl protesterna varit hovsamma. Vad jag vet har man inte svarat med att bränna Bibeln. Muslimerna har begreppet ahl-e ketab (bokens folk) och erkänner Bibeln som en helig skrift. Det är vi som är skrymtare och utmålar oss som bättre än de andra.

  Jomshof är en skam för Sverige och borde tvingas avgå.

  För övrigt är jag själv kränkt av regeringens påstående att Ryssland ligger bakom protesterna mot koranbränningarna. Varför skulle jag och de andra som protesterar inte vara förmögna att tänka själva.

  Men allt handlar förstås om "Natoprocessen" och hur man ska få även denna fråga att passa in i regeringens övergripande mål att baxa in Sverige i Nato.

  Man kan inte vara annat än mycket oroad över situationen i Sverige idag. En kutter på världshavet utan roder, styrman eller ankare. Ledningen tiger, ett tyst erkännande av att allt de har att komma med är gamla lögner och propaganda som bara skulle uppröra situationen ännu mer.

  SvaraRadera
 4. Rent av en sjunkande Folkbåt. Illa underhållen.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.