3 juli 2023

Nya uppgifter om ryska upproret

Putin hälsades med stor entusiasm när han besökte Derbent i Dagestan på fredagen.

Att Prigozjins vansinniga uppror avslutades med minimal blodsutgjutelse har stärkt Putins ställning och förbättrat utsikterna på fronten.

Men varför bestämde sig Jevgenij Prigozjin överhuvudtaget för det vansinniga företaget att marschera mot Moskva?

Nya uppgifter har framkommit i veckan.

Dmitrij Kiseljov, redaktör för den inflytelserika veckokrönikan "Vesti nedeli" (Veckans nyheter) konstaterade igår söndag att det en dag långa upproret av Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin  å ena sidan ett tydligt förräderi, och å andra sidan visade det ryska folkets fullständiga enhet, alla maktens grenar och regeringsnivåer, som samlasde kring Rysslands president. 

"Inte ett enda armékompani stödde upproret. Dessutom vaccinerades vi alla, bildligt talat, mot sådana äventyr, efter att ha förstått vad de kostar och hur de slutar."

Putin kallade snabbt och tydligt en spade för en spade. Han organiserade ett djupt motstånd, så starkt att ingen av maktstrukturerna ens drabbades av skugga av panik, fortsatte Kiseljov. Och detta trots att det i västvärlden omedelbart uppstod en informationstsunami med lustfyllda rapporter om Rysslands kollaps - sönderfall, stridigheter, blodsutgjutelse, kort sagt vad de själva mest av allt önskar.

Men allt gick tvärtom. Ryska folkets enhet har bara stärkts, enligt Kiseljov, illustrerat av Putins besök i Dagestan i fredags, där han möttes av genuin värme och uppriktig

Prigozjin föll enligt Kiseljov offer för de stora pengarna, känslan av att allt är tillåtet som uppstod för länge sedan, från tiden för operationer i Syrien och Afrika, och blev starkare efter att Soledar och Artiomovsk intagits.

Det föreföll honom som om han kunde opponera sig mot försvarsministeriet, staten själv och presidenten personligen. Att Wagner-soldaterna kämpade heroiskt bestrider ingen, sa Kiseljov, men Prigozjin förrådde dem med.

Han nämnde en rad historiska paralleller, Jemeljan Pugatjov, Ivan Mazepa, Andrej Vlasov.

Jevgenij Prigozjin satte också in sina vapen och flyttade sina enheter i motsatt riktning från fronten. Benådad av presidenten för att undvika mycket blodsutgjutelse. Allt hängde i en tråd. Det var bara ett steg kvar från den stora blodsutgjutelsen. Putin erbjöd sig i ett tilltal till medborgarna i Ryssland att titta ner i avgrunden och påminde om första världskriget och 1917: "Intriger, käbbel, politik bakom ryggen på armén och folket förvandlades till den största chocken, förstörelsen av armén och statens kollaps, förlusten av enorma territorier. Som ett resultat, tragedin i inbördeskriget. Ryssarna dödade ryssar, bröder - bröder, och alla typer av politiska äventyrare och utländska styrkor, som delade landet, slet det åtskilda, fick självisk vinst.

Vi låter inte detta hända igen! Vi kommer att skydda både vårt folk och vår stat från alla hot, inklusive internt förräderi. Och det vi ställs inför är just ett svek. Överdrivna ambitioner och personliga intressen ledde till förräderi. Att förråda vårt land, vårt folk och den sak för vilken, sida vid sida med våra andra enheter och underenheter, kämparna och befälhavarna för Wagnergruppen kämpade och dog.

Putin talar om "orimliga ambitioner och personliga intressen" som ledde till Prigozjins förräderi. En viktig faktor i upproret, anser många, ​​var försvarsministeriets vägran att förlänga kontraktet på flera miljarder dollar med Prigozjins holdingbolag Concord om matbidrag till armén. 

En annan omständighet nämndes i veckan av Andrej Kartopolov, ordförande i  statsdumans försvarskommitté. Han informerade om att att Prigozjin, som ende befälhavare, hade vägrat att underteckna ett kontrakt med försvarsministeriet. Antagligen var avgörande för Prigozjins beslut att tillgripa förräderi att han informerades om att Wagnerstyrkan i så fall skulle uteslutas från att dela i "den särskilda militäroperationen" och följaktligen inte tilldelas några medel.

Och för herr Prigozjin är pengarna viktiga, om inte det allra viktigaste, sa Kartopolov.

Sammanlagt hade Priogozjin på sina uppdrag för staten håvat in 858 miljarder rubel (104 miljarder SEK, vilket är mer än Sveriges försvarsbudget) till Wagner PMC. Andra kontrakt gav Concord Holding ytterligare 845 miljarder rubel. Siffrorna säger inget om vinsten, men vittnar om omfattningen av verksamheten och Prigozjins ambitioner.

Enligt Kiseljov utnyttjade Prigozjin också sina mediaresurser till att framställa Wagner som den mest effektiva styrkan vid fronten.

Kom ihåg, sa Kiseljov, att halvmiljonstaden Mariupol befriades på lite över 70 dagar, och Artiomovsk, med en tio gånger mindre befolkning, stormades av "Wagner" på 225 dagar. 

Utvecklingen efter Prigozjins förräderi visar att Artiomovskfronten håller stånd även utan Wagner.

Natten till den 24 juni skapades tre försvarslinjer i utkanten av Moskva. En av dem längs Okafloden. Prigozjin hade ingen chans att passera dem. Marschen avstannade. Rebellen begärde ett samtal med presidenten. Putin vägrade prata med förrädaren. I detta ögonblick tog Vitrysslands ledare, Lukasjenko, initiativet. I samförstånd med Putin försökte han ringa Prigozjin, som först inte ville inte svara på Lukasjenkos samtal.

Sedan fällde försvarsministeriet bomber i närheten av kolonnen och Prigozjin tvingades ta det där samtalet. "Halvvägs kommer de bara att krossa dig som en insekt", sa Lukasjenko.

Prigozjin erbjöds garantier för sin och sina mannars säkerhet. Han fick löfte om att målet mot honom skulle läggas ner, ett löfte som dock bara gäller så länge Prigozjin fogar sig.

På måndagskvällen höll president Putin ett nytt tal till Rysslands medborgare, där han tackade alla för deras uthållighet, solidaritet och patriotism, och höll sedan ett möte med militären och andra säkerhetsorgan. 

Ansikten på officerarna, som presidenten samlade i Kremls representationskontor, sågs aldrig av någon annan än statschefen. Från allra första början av den särskilda operationen har VKS-piloternas personligheter varit en militär hemlighet. Men det är samma besättningar som deltog i undertryckandet av det väpnade upproret.

När president Putin i veckan mötte bl.a. officerare och piloter som deltagit i arbetet för att stoppa Prigozjin informerade han också om hur den "särskilda militäroperationen" fortskrider:

"Sedan motoffensivens start (4 juni) har fienden förlorat 259 stridsvagnar, 780 pansarfordon, och bara på Orechovskaja-riktningen, som fienden anser vara den huvudsakliga attackriktningen, har fienden under de senaste 7 dagarna förlorat 280 enheter, varav 41 stridsvagnar och 102 pansarfordon."

https://vesti7.ru/episode/02-07-2023/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.