8 december 2023

Ukrainakriget, ett affärsprojekt

Här ni något som gnissslar?

Tro inte att Sveriges leverans av åtta Archer-system till Ukraina är någon form av "solidartitets"-handling. Det är ett sätt för brittiskägda BAE Systems att lansera en produkt. Att en artilleripjäs "testats i krig" är ett avgörande säljargument.

90 procent av det västvärlden lägger ut på "militärhjälp" till Ukraina kommer tillbaka till västerländska kassor,

Nästan alla pengar som USA har satsat "för att skydda Ukraina" har hamnat inom USA, sa utrikesminister Antony Blinken vid en gemensam presskonferens med den brittiske utrikesministern David Cameron,.

Resultatet, sa han, var skapandet av många "amerikanska jobb." Han kallade stödet till Kievs för ett incitament för tillväxten i den amerikanska ekonomin. Enligt Blinken finns det en "win-win situation för alla", så vi måste "fortsätta".

Tidigare kallade USA:s president Joe Biden stödet till de ukrainska väpnade styrkorna för en "smart investering" som  förmodligen kommer att ge  "utdelning".

Det finns ingen anledning att tro annat än att de svenska beslutsfattarna när de anslagit  över 21,5 miljarder svenska kronor till Ukraina (före det senaste paketet med bl a Archer).

Jämför förresten med den svenska statens kulturbudget för 2023 som är på 17 miljarder kr (ner från 20 miljarder i fjol). 

De moderata räknenissarna och de krafter de representerar ser på Ukraina som ett affärsprojekt. 

BAE Systems plc är Europas största koncern inom försvarsindustrin med omkring 83 100 anställda. BAE Systems är baserat i Storbritannien och ingår som en samarbetspartner/leverantör av stridsflygplanet Eurofighter Typhoon.

Företaget har fördubblat sitt börsvärde sedan Nato:s proxykrig i Ukraina gick in i en ny fas i februari 2022. När ni hör Pål Jonssons gnisslande tal är det börsen i London som klirrar.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.