21 december 2023

Varför ljuger USA:s underrättelsetjänst om kriget?

Biden-administrationen har offentliggjort en amerikansk underrättelsebedömning av kriget i Ukraina och den släpptes omedelbart i media för att sätta press på kongressen att hosta upp mer pengar för kriget i Ukraina.

Informationen som rapporterats av Politico och CNN är oroande eftersom den visar att USA tappat kontakt med verkligheten och hittar på saker i rasande takt för att ge politikerna vad de vill höra. Det här är klassiska exempel på hur politiken ges företräde framför underrättelser, skriver Larry Johnson, f d CIA-analytiker.

Politicos artikel – USA avklassificerar underrättelser när Vita huset driver på för mer Ukraina-finansiering – fokuserar på det till leda upprepade påståendet att Ryssland hoppas på ett dödläge och insisterar på att Ryssland lider fruktansvärda förluster:

USA bedömer att Ryssland tror att det är hjälpt av ett militärt dödläge med Ukraina som får västvärldens stöd till Kiev att vackla, vilket gör deras krig lättare att vinna. "Ryssland är fast beslutet att gå vidare med sin offensiv trots sina förluster", sa Adrienne Watson, talesperson för Nationella säkerhetsrådet, i ett uttalande. "Det är mer kritiskt nu än någonsin att vi bibehåller vårt stöd för Ukraina så att de kan fortsätta att hålla linjen och återta sitt territorium."

Ytterligare amerikansk underrättelsetjänst indikerar att den väststödda ukrainska offensiven har en viss framgång. Mer än 13 000 ryska soldater har dödats eller skadats och över 220 stridsfordon har förstörts längs Avdiivka-Novopavlivka-axeln i östra Ukraina sedan oktober, sade Watson. Hon tillade att Kremls styrkor fortsätter att slå mot mål i östra Ukraina, inklusive runt Avdiivka, Lyman och Kupyansk.

Denna underrättelseinformation ger inte en korrekt bild av vad som utspelar sig i Ukraina. Bedömningen driver påståendet att Ryssland lider  massiva förluster på grund av den "väststödda offensiven". Detta är avsett att förmedla budskapet att det fortfarande finns hopp för Ukraina. Men en verklig "underrättelsebedömning" borde ha dragit tre grundläggande slutsatser:

  1. Uppgången i ryska förluster sedan oktober är en konsekvens av att Ryssland går på offensiv längs hela kontaktlinjen och att Ryssland gör betydande framsteg när det gäller att pressa ukrainska styrkor ur långvariga positioner. Avdeevka är det mest framträdande exemplet.
  2. Det finns inget dödläge. Ukrainas förluster, jämfört med Rysslands, är större med en faktor på minst 5 till 1, och Ryssland har, till skillnad från Ukraina, gott om reserver av trupper, stridsvagnar, artilleripjäser och ammunition.
  3. Rysslands försvarsindustri opererar på krigsfot och matar fram ett enormt antal stridsvagnar, pansarvagnar, drönare, flygplan, artilleri och ammunition. USA och Nato tillsammans producerar bara en bråkdel av vad Ryssland gör.

Hur är det med Rysslands 13 000 dödsoffer? Det är tänkbart att Ryssland har 3 000 dödade i strid och 10 000 sårade i strid sedan oktober, men dessa förluster återspeglas inte i sociala medier och representerar inte en försämring av Rysslands militärmakt. Inte så för Ukraina. Till och med Zelenskyj, för helvete, berättade för amerikanska senatorer att han skulle inkalla 40-åriga män. Det betyder att Ukrainas förluster är så stora att de tvingas inkalla män som är för gamla för stridens påfrestningar.

CNN-rapporten är ännu mer oseriös. Underrättelseinformationen ljuger. Lika lögnaktig som en gång rapporten Tonkinbukten. från Tonkinbukten (1964, som utlöste USA:s bombningar av Nordvietnam, ö.a.).  Artikeln skriven av Katie Bo Lillis påstår att Ryssland har förlorat 87 % av trupperna som det hade innan kriget i Ukraina började, enligt USA:s underrättelsetjänst . Hon skriver:

Ryssland har förlorat häpnadsväckande 87 procent av det totala antalet marktrupper i aktiv tjänst som landet hade innan invasionen av Ukraina och två tredjedelar av sina stridsvagnar före invasionen, sa en källa som är bekant med en frisläppt amerikansk underrättelserapport som lämnats till kongressen.

Trots stora förluster av män och utrustning är Rysslands president Vladimir Putin fast besluten att driva framåt när kriget närmar sig sin tvåårsjubileum i början av nästa år och amerikanska tjänstemän varnar för att Ukraina förblir djupt sårbart. En mycket efterlängtad ukrainsk motoffensiv stagnerade under hösten och amerikanska tjänstemän tror att Kiev sannolikt inte kommer att göra några större framgångar under de kommande månaderna.

Reuters ger en mer exakt redogörelse för vad som ingår i bedömningen:

En frisläppt amerikansk underrättelserapport bedömde att Ukrainakriget har kostat Ryssland 315 000 döda och skadade soldater, eller nästan 90 % av personalen som det hade när konflikten började, sade en källa som är bekant med underrättelsetjänsten på tisdagen.

Rapporten bedömde också att Moskvas förluster av personal och pansarfordon till Ukrainas militär har satt tillbaka Rysslands militära modernisering med 18 år, sade källan.

Om detta vore sant skulle ryska sociala medier brinna med bilder på gravar och sörjande familjer som begraver sina soldater. De finns inte, åtminstone inte i den mängd som visas i ukrainska sociala medier. Det finns hundratals videor och fotografier av ukrainska kyrkogårdar som spricker i sömmarna av nybegravda soldater. 

Vi vet också att Ryssland inte inkallar 40 och 50 år gamla killar från gatan och tvingar dem att gå med i armén. Det gör Ukraina. Ryssland, däremot, registrerade mer än 40 000 frivilliga soldater i månaden under de första 11 månaderna av 2023 :

Den förre ryske presidenten Dmitrij Medvedev, nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, sa på fredagen att mer än 452 000 personer rekryterades till militären kontraktstjänst från 1 januari till 1 december 2023.

Inte ens den amerikanska militären kan matcha sådana rekryteringssiffror. Missade de amerikanska underrättelseanalytikerna att berätta för kongressmedlemmar att Ryssland nu bygger upp sin militära personal till 2,2 miljoner eftersom man är beredd att, om nödvändigt, strid mot både USA och Nato?

Det finns tyvärr tecken på att vi går i riktning mot ett fullt krig med Ryssland. New York Times krigsteam – Julian E. Barnes, Eric Schmitt, David E. Sanger och Thomas Gibbons-Neff – rapporterar att USA tar större kontroll över Ukrainas militära planering genom att skicka en trestjärnig amerikansk general för att styra saker i Kiev. Här är kärnan i New York Times artikel  - USA och Ukraina söker efter en ny strategi efter misslyckad motoffensiv:

USA intensifierar den militära rådgivning de ger på plats i Ukraina, och skickar en trestjärnig general till Kiev för att tillbringa mycket tid på marken. Amerikanska och ukrainska militärer säger att de hoppas kunna utarbeta detaljerna i en ny strategi nästa månad i en serie krigsspel som är planerade att hållas i Wiesbaden, Tyskland....

Pentagon har också beslutat att skicka ut generallöjtnant Antonio A. Aguto Jr., som för befäl över Ukraina-stödet från en bas i Tyskland, för att tillbringa långa perioder i Kiev. General Aguto kommer att arbeta mer direkt med landets militära ledning för att förbättra de råd som USA erbjuder, sa amerikanska tjänstemän. Medan Vita huset har valt att inte ha amerikanska militärrådgivare i landet permanent, skulle general Agutos frekventa rotationer in och ut ur Kiev närma sig slutet av den begränsningen.

Vi lärde oss inte ett dugg av vårt stora nederlag i Vietnam. Att skicka "rådgivare" till frontlinjerna har aldrig fixat någonting. Det finns inte en enda aktiv general i den amerikanska militären som har någon praktisk erfarenhet av att utkämpa ett kombinerat krig mot en industriell motståndare. Aguto åker inte ensam. Han kommer att åtföljas av minst ett kompani av stabsofficerare. Om Ryssland bestämmer sig för att slå ut den ukrainska planeringscellen är det troligt att vi kommer att få betydande amerikanska offer på marken i Ukraina. Det här är vansinne.

Ryssland håller åtminstone för närvarande krutet torrt. Men det kan förändras om Ukraina, med stöd och uppmuntran av USA, startar en terrorkampanj på Krim. Ryssland kommer inte att luta sig tillbaka och låta sina civila slaktas med västerländska vapen. Jag hoppas Aguto förstår det. Om han inte gör det kan han mycket väl avsluta sin tjänstgöring i Ukraina i en likväska och USA kommer att vara i ett krig som det inte är redo att utkämpa. Be om fred. 

av | 16 december 2023

Larry C. Johnson är tidigare analytiker vid US Central Intelligence Agency. Han är delägare och VD för BERG Associates, LLC (Business Exposure Reduction Group). 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.