22 mars 2024

Moralisk analfabet


Nån gång innan Ulf Kristersson blev statsminister berömde jag honom för att han tycktes mig vara en god lyssnare. På den posten han sitter nu räcker det uppenbarligen inte. Han måste tänka efter före. Innan han säger någonting. Han missade just en bra chans.På dagens EU-toppmöte agerade han tydligen krigshetsare och vill gå längre än det beslut som nu fattades, att konfiskera avkastningen av ryska tillgångar i väst och skicka till Ukraina i form av hjälp, inklusive vapen.

Med anledning av detta sa han enligt Ekot:

- Det är bättre att ryska skattebetalare för betala det här än EU:s skattebetalare.

Det är ett löjeväckande okunnigt uttalande.

1. EU har ingen beskattningsrätt ens i EU. Hur skulle de kunna ha det i Ryssland? Det är, med förlov sagt, en kolonial tanke. Har Kristerson inte minsta distans till hur Europas forna kolonialmakter traskar i uppkörda spår? Var aldrig Sverige bättre?

2. Han borde inse att det rör sig om en olaglig konfiskation, som strider mot Europaförklaringen om de mänskliga rättigheterna. Protokollet från Paris 1952 skyddar egendomsrätten i enlighet med folkrätten.

Jag citerar Ian Brownlie: International Law, sjunde upplagan. s 533 (min övers):

"Den regel som stöds av alla ledande 'västliga' regeringar och många jurister i Europa och Nordamerika är som följer: expropriering av främmande egendom är laglig om omedelbar, adekvat och effektiv kompensation utgår."

Ryssarna har alltså mycket goda chanser att kunna släpa EU inför Internationella domstolen och dra ner byxorna på dem.

Skulle Ryssland förlora en sådan tvist, skulle det få svåröverskådliga följder för resten av världens vilja att placera tillgångar i Europa.

3. Han borde också inse att Ryssland kan vidta motåtgärder. Hade man satt sig att räkna före, så hade man med all säkerhet kommit fram till att det finns större europeiska tillgångar i Ryssland än vice versa.

Skillnaden är att ägarna till dessa tillgångar ofta är storföretag som knappast kommer att applådera dagens EU-beslut.

Allting talar för att även denna nya upptrappning av sanktionerna kommer att slå tillbaka på EU och ytterst drabba dess medborgare i form av ökad kapitalflykt till skatteparadis och minskade portfölj- och direktinvesteringar från tredje land i EU.

4. Slutligen är min invändning att tanken att låta Ryssland betala för de bomber som dödar civila ryssar i Donbass och nu också i Belgorod, Kursk och andra städer som även Kristerson erkänner tillhör Ryssland är omoralisk, ja satanisk.

Det är en tanke som ingen statsman - bara en moralisk analfabet - uttrycker offentligt. 

Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.