29 maj 2013

Importerat polishat

Jag är en yrkesdemonstrant.

Jag har demonstrerat hela livet sedan jag var 15 år. Ibland har jag
gjort s k dumheter. En gång målade jag ett 150 meter långt plank med en
super-duper-slogan "USA ut ur Vietnam". Det var vid ett torg där Tage
Erlander skulle tala.

Jag sprang, polisen sprang. Polisen var snabbare.

Under dessa snart 50 år som jag har demonstrerat har jag aldrig blivit
slagen av en polis.

Det närmaste våld jag utsatts för var när en
s-ombudsman försökte lyfta ut mig ur ett 1 maj-tåg. Det har dom
dessbättre (för dem) slutat med.

Jag har sett polisen under ganska svåra situationer. När det handlat om
Afghanistan, Libyen och Syrien har det ofta funnits motdemonstranter,
sugna på våld, men som skickligt hanterats av polisen.

Jag ser den hederliga svenska polisen som en garant för
yttrandefrihetens praktiska utövning. Jag har aldrig hört ett enda
nedsättande ord från en polisman i min riktning - fast säkert nån miljon
svenskar skulle kalla mig knäppgök om man frågade.

När man nu i röken efter Husbykravallerna försöker uppamma nån sorts
polishat à la USA-ghetton hänger jag inte med. Det är en fullkomligt
improduktiv och skadlig linje - i synnerhet ur vänstersynpunkt.

De arma virrpannorna kan inte ens åstadkomma en rolig poliskarikatyr
utan publicerar amerikanska poliser ("pigs") med engelsk text.

Grisen är i svensk kultur ett älskat djur.

Konkreta  polisövergrepp ska påtalas och utredas. Vi är många som gärna
skulle se att det gjordes av oberoende instanser, men ytterligt få av oss drar
av detta slutsatsen att vi har rätt att tända på grannens bil.

Den som är vänster bör attackera storkapitalet och de växande
klassklyftorna. Och samla stöd för konstruktiva förslag som förbättrar
tillvaron för underklassen. På sikt kan vi sträva efter att bygga upp en
energi som gör det möjligt för folket att ersätta den utslitna
kapitalismen och dess ständigt återkommande kriser med ett annat
produktionssystem.

Det har ingenting att göra med att kasta sten på de av arbetarklassens
söner och döttrar som anförtrotts att vaka över vår säkerhet medan vi
och våra barn sover för att alls kunna fungera.

Stefan Lindgren

Bild: Husbypolis (SvD).

7 kommentarer :

 1. Ja, arbetarklassens söner och döttrar som vakar över oss. Med hjälp av tillmälen som "blåneger", "grisar" och andra smeksamma benämningar på de redan marginaliserade. Visst, som vit, någorlunda anpassad, ringer Stefan L till polisen. Ingen kommer på tanken att kalla honom "blåneger". Han blir väl bemött. Han talar ju svenska utan brytning. Men gör han revolution så åker batongen, eller automatkarbinen, fram. Det vilar en märkligt oreflekterad, något slängig, ton i ditt inlägg. I din ungdom (fjärran, skimmer) sprang du från polisen, som dock var snabbare, vilket dom säkert är även idag. Men idag behöver du inte springa. Du står vid sidan om och applåderar de rediga barn av arbetarklassen som hugger in, verbalt och fysiskt, på de som inte har förstånd att protestera på ett snyggt sätt. Kan dom inte kasta ägg istället för sten? Jag underkänner mycket av den taktik används, såväl i Husby som här i Barcelona. Men därifrån till att oförbehållsamt hylla snuten är mig främmande. Här slår polisen såväl på ungdomar som pensionärer, på studenter som gruvarbetare. Alla behandlas lika av våldsapparaten (som det hette en gång i tiden).
  Kjell Eriksson

  SvaraRadera
 2. Vem har "oförbehållsamt hylla snuten"? Jag har inte heller uttalat mig om polisen i Spanien. Vad jag ville säga var att det är fel att framställa polisbrutalitet som orsak till Husbykravallerna. Sådana påståenden bygger på klichéer som inte har något med verklig vänsterpolitik att göra. Dags att komma hem Kjell och analysera läget på plats. Sverige är gudskelov inte Spanien (ännu).

  SvaraRadera
 3. Var är hemma? Du analyserar väl friskt situationen bortanför Skarpnäck horisont? Du skriver väl om andra bränder än de i din omedelbara närhet?
  Den spanska polisen skiljer sig inte från den svenska. Eller?
  Kan det vara så att polisen i Sverige är mer ömsint? Mer deltagande? Mindre rasistisk? Mer "objektiv", som ett klasslöst instrument, till för att skydda medborgarna?
  Många frågor blir det.
  Klart är att alla poliser inte är skitstövlar. Klart är att jag också ringer polisen om någon försöker bryta sig in i sovrummet.
  Men, din analys är svag. "Den hederliga svenska polisen", skriver du, som aldrig varit elak mot dig. Vad skönt.
  För dig.
  Men den erfarenheten säger noll och intet om det svenska polisväsendet. Dess funktion, i allmänhet, och dess praktik, i synnerhet i kontakt med bensintjuvar som hetsas till en öppen bro och en säker död (Hjulstabron) eller i kontakten med dem som är 40-45 yngre än vi, med annan bakgrund (det bedrivs inte många studiecirklar i Husby), visserligen med korkade analyser och korkad taktik, men ändå delar av ett proletariat.
  Och de sk kravallerna i Göteborg? Har vi glömt dom? Där de hederliga poliserna utövade sin drängtjänst(härligt att damma av ett gammalt klassiskt ord).

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte hur man kan sitta i Spanien och jämföra Husby med Göteborgskravallerna. I Göteborg sköt polisen nästan ihjäl Hannes Westman. I Husby handlar det väl om att enskilda huliganer fått blåmärken. Vad jag har kritiserat är en klichévänster som skyller allt på polisen, en spegelbild av Sverigedemokraterna som skyller allt på invandrare och ser lösningen i fler poliser. Genom att alliansregeringen skandalöst nog sagt nej till en utredning om Husbykravallerna är det dessa klichéer som blir historieskrivningen och inga effektiva åtgärder är att vänta. Jag talar om bostäder-skola-arbete. Men du har verkligen en poäng i att man ska vara försiktig med att analysera kravaller på distans. Det må gälla Himmelska fridens torg, Taksin, Tahrir, Bolotnaja and You name it.
  Stefan

  SvaraRadera
 5. Svagt, dubbelt svagt. Du slirar undan.
  Du "förstår inte" att "man", det måste väl vara jag, kan sitta i Spanien och jämföra. Nästan som det vore fräckt eller oanständigt. Med andra ord: knip käft, du befinner dig inte i landet.
  Du gör en poäng av det geografiska avståndet, jag gör det definitivt inte.
  Du skriver om hederliga poliser, som garanterar yttrandefriheten. Den analysen underkänner jag. Hur skötte de den uppgiften i Gtbg?
  Det framstår som både historielöst (från en gammal revolutionär som du, men inget förvånar) och lite gubbsurt oförstående.
  Du förringar Husby:s erfarenheter till några blåmärken. Det handlar om så mycket mer än enstaka "huliganer". Det tycks du också förstå, men skriv då om det!
  Din verklighetsbeskrivning skulle kunna underteckas "hederlig svensk skattebetalare" eller "En som sprang långsammare än polisen och inte har mått illa av det".

  SvaraRadera
 6. "Slirar" - är inte hela dialektiken en rätt slirig vetenskap. 1 + 1 är inte 2 utan på väg nån annanstans. Och om Stockholmspolisens Carin Götblad har skött sitt regemente utan att skottskada någon protesterande ungdom, ska vi då inte ge henne credd för det? Här har vi det dogmatiska draget hos klichévänstern i sin prydno. Alltför blinda för att kunna prestera ett enda konkret förslag. Liksom hos SD är dagordningen polisfixerad. Men time out för nu. Vi återkommer om en månad till frågan och ser om det hänt nåt. Okej?

  SvaraRadera
 7. Ska vi ge "credd" för att polisen inte sköt ner någon i Husby??!!
  Uppvakta med blommor?
  Nej, då föredrar jag att tillhöra "klichévänstern". Vad nu det är?
  Jag har för övrigt mängder med förslag, krav! Har alltid haft. Och omsatt dem i handling, inte bara tugg.
  Det har alltid handlat om väldigt konkreta saker, typ skyddsutrustning vid stenarbete, höjda löner, förbud mot bekämpningsmedel inom rosodling, eller Nej till invasion i Irak/Afghanistan eller vilket land som är aktuellt för dagen.
  I Husby-frågan har jag inget att tillägga på denna blogg, om utgångspunkten är den som hittills framkommit.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.