15 oktober 2013

Varför McCain hatar ryssar

Snälla vietnameser räddar John McCain från att drunkna
fast han just har fällt bomber på deras land.Republikanen John McCain är en märklig figur, som utan att blinka lierar sig med den värsta sortens mördare i Syrien. När han besökte "befriade områden" här förleden togs han på bar gärning av en kameraman när han frotterade sig med ökända kidnappare.

Allting tycks bottna i hans hat mot Sovjetunionen, ett hat som har sin förklaring.


Det var nämligen rysk officer som sköt ned honom över Hanoi 26 oktober 1967. På bilden ovan räddas han ur en sjö av glada vietnameser och förs till "Hilton Hanoi" som det gamla stadsfängelset kallades.

Han tillbringade fem och ett halvt år i ett fångläger och påstår att han torterades. Hans tid i fångenskap gjorde honom oförmögen att höja sina händer över huvudet.

Även McCains tidigare vietnamesiska fångvaktare har sagt att de har förlåtit honom för hans bombningar och att de till och med röstat för honom i det amerikanska presidentvalet. Men den nu , har 75-årige Jurij Trusjejkin som sköt ner honom visar inga sådana känslor, berättade Dmitrij Kiseljov i det ryska nyhetsprogrammet Vesti i söndags.

"Det är bra att han inte blev president", säger Trusjejkin, som intervjuates av en Petersburgtidning . "Även i fånglägret där han hamnade sade de att han verkligen hatade ryssar, eftersom han visste att det var vår missil som sköt ner honom", berättar Trusjejkin.
"De rysk-amerikanska relationerna skulle ha blivit lidande, det är säkert ."

Trusjejkin hade tjänstgjort som officer i en missil enhet . Den ödesdigra dagen som McCain blev nedskjuten minns Tresjejkin att hans trupp var redo att lämna sin post när två amerikanska flygplan kom i sikte .

"Två amerikanska F-4 Phantom närmade sig. Vi hade två missiler av sex kvar. Vietnameserna sköt först. Deras raket missade, hamnade i djungeln. Vi ryssar hade större tur."

Sedan McCains plan blev nedskjutna upptäckte vietnameserna honom snabbt i en närliggande sjö. " Hans händer var täckta med blod och han var i ett chocktillstånd ", berättar Trusjejkin. McCain hann sträcka upp sin pistol i luften, annars hade han blivit skjuten på fläcken.

Som son till en amerikansk amiral, var McCain en storfångst för vietnameserna. Trusjejkin la beslag på McCains identitetskort som en trofé, men har sedan dess förlagt det någonstans.

Det är fortfarande lite hysch-hysch kring de sovjetiska officerare som deltog i Vietnamkriget som specialister, men så mycket är känt att mellan 1965 - och december 1974 stupade 16 stupade sovjetiska officerare i Vietnam.
Stefan Lindgren

McCains uniform på museum inrymt i f d Hanoi Hilton.

1 kommentar :

Bara signerade inlägg tas in.