FiB

16 december 2015

Mediaflisor och spån

SVT:s Elin Jönsson är tillbaka i Moskva efter en time-out i samband med att maken utvisades för spionage. Med det klarröda läppstiftet på plats uttalade hon i går sin analys av mötet Putin-Lavrov-Kerry. "Putin ville försöka visa att Ryssland fortfarande betyder något i världspolitiken", sa Elin.

Tanken hade tydligen inte slagit henne att det var precis tvärtom. USA har blivit rundat i Syrienfrågan och har inte längre någon möjlighet att avgöra den så som Pentagon hade tänkt (läs: Libyenscenario).


Nu måste Kerry komma till Moskva för att bryta Washingtons isolering i Syrienfrågan, där allt större delar av världssamfundet upprörs över vad Nato-staten Turkiet och andra terroristprofitörer håller på med.

USA:s politik har nu i snart två år varit att isolera Ryssland i alla sammanhang. Det har uppenbarligen inte lyckats. Missnöjet i EU med de förnuftsvidriga sanktionerna växer. Gång på gång bryter sig Putin ut ur blockaden som utbrytarkungen Houdini, rapporterar BBC:s Steven Rosenberg (lyssna 12:10 in i det här programmet http://www.bbc.co.uk/programmes/p039yg0r).

Men okunnigheten och oförmågan att lyfta sig ur de egna trånga fördomarna präglar kanske svenska media mer än några andra (märkligt nog är SvD:s korre Anna-Lena Laurén mycket mindre perfid när hennes rapporter trycks i Hufvudstadsbladet).

Alexandra Ivanov på SvD:s ledarsida har idag en fundering där hon hittat 256 politiska fångar i Ryssland. Den främsta av dem är den ukrainske "filmaren" Oleg Sentsov som den 11 maj 2014 greps av federala säkerhetstjänsten i Simferopol tillsammans med tre medlemmar av "Högersektorn" för delaktighet i explosionerna natten från 8 till 9 maj 2014 vid krigsmonumentet den "Eviga elden" och ett Leninmonument. De anklagas också för att ha anlagt en mordbrand mot några Kremlvänliga partiers kontor i Simferopol den 14 och 18 april.

Två av Sentsovs medsammansvurna har avlagt fullt vittnesmål och kommit undan med sju år i fängelse. Sentsov valde att försöka spela martyr trots en omfattande bevisning.

Det är häpnadsväckande hur filmvärlden i väst - och nu SvD:s ryskättade ledarskribent - ställer upp till försvar av terroristhandlingar.

Naiviteten är gränslös. Elin Jönsson grundlade för övrigt sin karriär med inkännande reportage om dramat i Ferghana 2005, där terrorister från Hizb ut-Tahrir tog en hel stad som gisslan. Jönsson tog resolut terroristernas parti.

Idag har många av gärningsmännen beviljats asyl i Sverige. Hur var det Löfvén sa: Vi har nog varit naiva...

Stefan Lindgren

2 kommentarer :

 1. Elin Jönsson får som vanligt framföra ”nyheter” från Moskva som om ingen svensk har någon som helst aning om vad som pågår i Mellanöstern och särskilt i länder som Irak, Syrien, IS (IGIL) och Ukraina eller att ingen svensk följer rysk nyhetsmedia lika mycket som den svenska, engelska eller franska dito.
  Elin, som inte ens närvarar vid mötet mellan John Kerrys sällskap (Victoria ”fuck the EU” Nuland, USA ambassdören John Tefft) och Vladimir Putin, Sergej Lavrov och Jurij Usjakov fortsätter att framföra sina plattityder till tankar om vad hon själv anser att parterna har skilda uppfattningar om. Herre gud, är detta en korrespondent på SVT eller Kamratposten? Och får Elin betalt per ord? Ändra det i så fall genast till att bara ersätta ord som har något innehåll!
  Som oftast i Elins ”analys” blir det bara egna uppfattningar och tyckanden. Vad Elin säger om de ryska mediernas rapportering om mötet är följande:

  ” det är Kerry som har bett att få komma till Moskva…
  ” det är två stormakter som möts”
  ” man vill framhäva Rysslands roll i lösningen i Syrien…”
  ” man vill gärna ha en världsordning där det just är USA och Ryssland som bestämmer och löser problemen och det är så man försöker att få det att se ut.”

  Observera att det här är en enda person som ger sin eget tyckande till Sveriges tittare utan att samtidigt relatera till de ryska medier från vilka hon säger sig ha hämtat dessa uttalanden.
  Om det är något som ryska medier oftast refererar till så är det
  presidentens och utrikesministerns egna tal (visas med videoupptagningar av uttalanden) där det också alltid framhålls vikten av att följa ingångna internationella avtal och överenskommelser i FN.
  SVT Rapport borde ta efter detta sätt att redovisa för tittarna vad parterna själva säger och inte låta sprida någon andrahandsversion från en utsänd informatör. Elin Jönssons tyckande kan hon själv publicera på egen blogg eller tankesmedja. Den nyanställde programansvarige (även för nyheter) Jan Helin säger i Kulturnyheterna (20151215) nämligen att stor vikt kommer framgent att ligga på att verifiera nyheter och information.
  Inslaget anmäls till Granskningsnämnden för brister vad gäller krav på saklighet

  Journalistförbundets yrkesregler
  1. Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling.


  SVT-SR avtal med Staten om Sändningstillstånd


  Kravet på saklighet består av tre delar:

  Uppgifterna ska vara sanna, faktakontrollen är avgörande.

  Uppgifterna ska vara relevanta för det valda ämnet och inte ofullständiga.

  Kontroversiella ämnen får inte skildras på ett ensidigt sätt om det inte klart framgår av programmets inledning vilken infallsvinkel det har.

  Tommy Frost

  SvaraRadera
 2. Elin Jönsson! Oj oj oj! Jag trodde hon var avsågad men tydligen tillbaka. Jag kastar mig alltid över hennes uppträden i TV. Inte för att hon är seriös utan mer för att hon är så oseriös. Samma som den där Maria Perssson Löfgren som också rapporterar från Moskva. De typerna kunde likväl sitta i min källare och tanka ner sista info på min dator om senaste info …direkt från Kivik

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.