FiB

22 december 2015

Halv miljon pensionärer - blåsta igen

Den höjning av pensionerna 2016 som nu marknadsförs i media är i själva verket status quo eller en sänkning för en halv miljon av de fattigaste pensionärerna.

Ungefär en halv miljon pensionärer blir i praktiken utan höjning eller får sina nominella pensioner sänkta.


Man kan nog lugnt räkna med att höjningar i storleksordningen 1,5 procent är lika med oförändrad pension realt sett.Som mest blir det 105 kr mer i månaden efter skatt. Det anser jag är inom felmarginalen för inflationen. Deflationen är ett fenomen som de flesta pensionärer ser lite av, eftersom deras konsumentkorg mest består av räkningar som ständigt skrivs upp.

Redan höjningen av SL-taxan från september 2016 lär för Stockholms pensionärer innebär en ökad månadskostnad med c:a 60 kr.

Nu kommer det att heta att en skattesänkning ska kompensera de som har under 10 000 i månaden i pension. Återstår att se hur den slår. Staten tar i alla fall med "pensionshöjningen" tillbaka med ena handen en del av vad den "givit" åt de fattigaste med den andra.

Efter tre pensionssänkningar i rad med hänvisning till "dålig ekonomi" uteblir i praktiken  korrigeringen i en ekonomi som "går som en Tesla" (enligt finansminister Andersson). Det är möjligt att detta är en effekt av pensionssystemet där pensionärerna tillmätts en årlig eftersläpning på 1,6 procent i förhållande till lönearbetande. Men då är det dags att ändra systemet. Ett system som ger neråt 40 % av tidigare inkomster i pension är orättfärdigt. Allra helst som människor arbetat ett långt liv i tron att de skulle få 80 % av inkomsten sina bästa 15 år.

Det är ett sjukt system som tar från de fattigaste för att plussa på de mer välbärgade. Men antagligen är det beräknad valtaktik. Den fattige har i alla fall ingenstans att vända sig - ska hen rösta på alliansen?

Många kommer naturligtvis att gå till Sverigedemokraterna när de ser att regeringen kan satsa 60 miljarder på en flyktingsituation som uppstått genom ren vanskötsel av landet.

Men när de röstar på Sverigedemokraterna, som siktar på att bilda en koalitionsregering med moderaterna, spottar de sig själva i ansiktet!

Många kommer att känna sig bokstavligen blåsta, ekonomiskt och politiskt.

Gick de istället tillsammans -. Podemos, som spanjorerna säger - skulle de vara ett stort parti. Vem tar initiativet?

Stefan Lindgren

1 kommentar :

  1. Ja, det är för djävligt. Jag har skrivit ett antal gånger om saken på min blogg.
    https://eaqhan.wordpress.com/?s=pension&submit=S%C3%B6k

    /Skvitt

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.