FiB

25 december 2015

Svensk militär i utlandet


Leonhard Kern, 1640-tal: Svensk officer för bort en krigsfånge. En scen från 30-åriga kriget. (Staty i alabaster).


Irak, Mali, Afghanistan står nu på listan över länder där svensk militär är verksam. Vad nytt under solen?

Efter 13 år i Afghanistan - ingen opartisk utvärdering. Läs oberoende granskningen "Vitbok" (25 kr på plusgiro 33 13 24-4).

red

3 kommentarer :

 1. Leonard Kern föddes 1588 och dog 1662 i Tyskland och upplevde således 30-åriga kriget. Att också svenskarna bar sig illa åt fick jag först veta för en del år sedan när en bekant från Elsass-Lothringen (den halvt tyskspråkiga östligaste delen av nuvatande Frankrike) berättade hur svenska soldater, som uppenbarligen givit sig ut på privat rövarjakt, hade härjat hans förfäders by. Jag minna inte längre var byn hette, men den låg utanför de områden där huvuddelen av den svenska armén drog fram.

  SvaraRadera
 2. På en sajt om Westfaliska freden 1648 http://www.lwl.org/westfaelischer-friede-download/wfd-w/1648/galerie/0_5_1_1.htm hittade jag ett foto av stytyn med en kommentar på tyska, översatt av mig till svenska

  En man i uniform, en svenskt officer, driver en naken kvinna framför sig. Han har tagit hennes arm och knuffar henne brutal med ett draget svärd i ryggen. Man associerar genast till "våldtäkt". Ingen annan skulptur från den tiden reflekterar så dramatiskt krigets fasor. Till skillnad från andra kvinnor som porträtteras som offer för militärisk våld (Callot / Franck), är denna kvinna ung och vacker. Hon går upprätt och visar ingen smärta. Det är därför tveksamt om konstnären är en riktig scen här.

  Vem är denna kvinna? - Det är en fråga som inte kan besvaras slutgiltigt. Konsthistorikern Elisabeth Schraut föreslår i en föreläsning 1990, att den unga kvinnan ska tolkas som en personifikation av staden Hall (numera Schwäbisch Hall), konstnärens hemstad som led under av svenska trupper i början 1640-talet. Denna situation framställer Kern i sina figurgrupp. Budskapet riktar sig till den kejserliga armén befälhavare ärkehertigen Leopold Wilhelm, den första ägaren av skulpturen. I den uttrycker medborgarna i Stadshuset en begäran om skydd mot den svenska faran.

  SvaraRadera
 3. Det jag läst om trettioåriga kriget var att plundring ingick i soldathärarnas belöning och inte bara var 'privata' undantag.
  Bakgrunden till trettioåriga kriget är ju officiellt religionsmotsättningar, men ideologer i den Venetianska oligarkins tjänst förutskickade på 1500-talet nödvändigheten av att förhindra de tyska områdenas enande eftersom de ansågs alltför konkurrenskraftiga. Venetianska agenter hävdas också tidigare ha sponsrat Martin Luther och därmed lagt grunden till den splittring som underlättade för kriget.
  Och går man längre tillbaka var korruptionen i den katolska kyrkan en följd av att någon med mycket pengar korrumperade kyrkans företrädare. Så mönstret från vår tid med penningmakten bakom allt är inget nytt. Men historieskrivningen förytligar och tränar folk att inte fördjupa sig i den bakgrunden. Ständigt handlar det om bankers wars. Ibland banker inom de krigförande sidorna, ibland utanför, med slug splittringstaktik.

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.