FiB

1 maj 2016

Säpo infiltrerar Nej till Nato

Maktens män är pressade. Opinionen mot värdlandsavtalet stiger. Tre politiska partier säger nej och socialdemokraterna är djuopt splittrade.

Vad gör Säpo?

Serverar en dunderlögn om att opinionen mot värdlandsavtalet skulle vara styrd av Ryssland.

Han medger att Säpo bedriver övervakning av "Arbetsgruppen Nej till Nato". Så här skrev DN igår:


"Den enhet på Säpo som framför allt bevakar rysk verksamhet i Sverige är kontraspionaget. Dess chefsanalytiker Wilhelm Unge säger att man vid flera tillfällen sett rysk aktivitet riktad mot värdlandsavtalet.

– Åtminstone på en sådan konferens deltog en deltagare som vi kan koppla till den ryska underrättelsetjänsten, säger Wilhelm Unge.

Och var aktiv?

– Och var aktiv.

Och drev en linje emot avtalet?

– Ja, svarar Wilhelm Unge.

Säkerhetspolisen vill inte lämna ut detaljer om vem som agerade på detta sätt och när detta skedde. Säpos förklaring till sekretessen är att de inte vill avslöja hur de arbetar och vad de vet om den hemliga ryska verksamheten mot Sverige."

Det mest fantastiska med denna nyhet är att Säpo medger att man har skickat in rapportörer på konferenser riktade mot värdlandsavtalet. Det finns inte många sådana konferenser att välja på.

Säpo medger i praktiken att arbetsgruppen Nej till Nato utsatts för olaglig övervakning. Arbetsgruppen gör klokt i att JO-anmäla ett sådant tilltag.

Och i så fall, har den andra sidan utsatts för motsvarande närgångenhet? Skulle inte tro det.

Man behöver inte gå längre än till Carl Bildt som var med och förhandlade fram värdlandsavtalet. Är det inte sant att han lämnat ut hemliga uppgifter till CIA (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16421007.ab). Är det inte sant att han ingått i en amerikansk lobbygrupp med bl.a. Dick Cheney som drev fram Irak-invasionen?

Mig tycks det att USA tämligen obehindrat kunnat värva inflytelseagenter i Sverige.

Säpo:s försök att kompromettera nej-sidan är pinsamt och skamligt. Till skillnad från JA-sidan drivs NEJ-sidan underifrån, helt utan statliga medel eller tillgång till stora media. Att utsätta den lilla ideella arbetsgruppen nej till Nato för olaglig övervakning och därtill offentligt utpeka dem som styrda utifrån vittnar om förakt och djupt främlingskap inför det svenska folket.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

 1. Säpo lever i en parallell verklighet där saker och ting antar mytiska proportioner. De är oförmögna att se komiken i det hela och det löjets skimmer som omger dem. Ryska agenter förmodas besitta magiska egenskaper, med blotta sin närvaro, eventuellt förstärkt med några orakelmässiga utsagor, kan de ta svenskarnas hjärnor i sin besittning och leda in dem på farofyllda vägar.
  Den ständigt återkommande aspekten i dessa spökhistorier är att de inte kan och får konkretiseras, för då upplöses skrämseleffekten. Det är som kommunisthysterins USA på 50-talet, fienden finns överallt och ingenstans, kanske rentav i den egna familjen, ja nästan säkert just där, speciellt om någon jobbar inom offentlig sektor. Att skrämma vettet ur folk, det är hela poängen.
  Men apropå Carl Bildt som nämns i artikeln, vet ni på Säpo att om politiska analytiker i väst analyserar destruktiv europeisk konfrontationspolitik som riktar sig mot Ryssland och de skall nämna tre ledande figurer för denna destruktivitet, då hamnar Carl Bildt ständigt bland topp tre. En hedersbetygelse för Sverige ? Ingen anledning till oro att Bildt senast i våras fotograferades i en hotellobby i Moskva ? Vad hade han för ärende i ett land han hatar ? Allt för Sveriges bästa, eller hur Säpo ?

  SvaraRadera
 2. Jaha, är det dags för Norrköping 1978? När SÄPO var ute och skrev bilnummer medan vi i FIB var upptagna med stämmoförhandlingar. De är på hugget - och riktningen i deras väderkorn är den vanliga. Det sitter väl i eras DNA (som det nyaste favorituttrycket lyder).
  Leif Strandberg, Söderhamn
  leifstrandberg.ab@telia.com

  SvaraRadera
 3. Vill påminna om att en säpochef som vågade gå emot eliternas avsikter gjorde ett uttalande som medierna refererade varefter han hittades död av hjärtattack.
  2007 var det väl. Det är väldigt tyst om det.
  Jag tror man måste problematisera rekryteringen under såna omständigheter och också fråga sig om anständiga nationer har råd att fortsätta att vända andra kinden till.
  Dvs somliga tror att det är helt riskfritt att mörda meningsmotståndare(i andra länder)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länk till detaljer om SÄPOchefens död http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11039575.ab samt ur http://www.jallai.se/2010/04/vad-gor-ssi-idag/

   "I januari 2007 kommenterade säpochefen Klas Bergenstrand det nya lagförslaget som skulle ge KSI ökade befogenheter.

   KSI får enligt det nya förslaget, skriver Säpo, rätt till ”särskilda metoder” i sin inhämtning – alltså sådana som normalt strider mot lagen. KSI lyder direkt under försvarsdepartementet och häri ligger nästa enorma problem – att regeringen får direkt inflytande över den operativa verksamheten inom KSI. Det är helt främmande för vårt statsskick ansåg säpochef Klas Bergenstrand.

   Nu hör det till saken att Klas Bergenstrand arbetade på justitiedepartementet under Olof Palmes och Ingvar Carlssons regeringar på 1980-talet. Så helt främmande för saken kan han omöjligen ha varit. Klas Bergenstrand dog i en hjärtattack två veckor efter att hans kritiska kommentar publicerades, den 22 januari 2007."

   Radera

Bara signerade inlägg tas in.