25 augusti 2016

DN fruktar forskningsubåt byggd för 6 000 meters djup

Dagens Nyheters överstepanikör Mikael Holmström har upptäckt att Ryssland har ett forskningsfartyg som heter "Jantar" (Bärnsten). Detta tillskrivs fantastiska möjligheter och fartyget ska enligt Holmström befinna sig i Östersjön.

Dagens Nyheters överstepanikör Mikael Holmström har upptäckt att Ryssland har ett forskningsfartyg som heter "Jantar" (Bärnsten). Detta tillskrivs fantastiska möjligheter och fartyget ska enligt Holmström befinna sig i Östersjön. Sanningen är att det sedan oktober 2015 tillförts Rysslands nordflotta med bas på Kolahalvön. Ombord finns miniubåten "Rus" som kan skickas ned på 6 000 meters djup - föga lämpad för Östersjöns 30-40 meter inomskärs.

Men ryssarna sticker inte under stol med att fartyget förutom sina forskningsuppgifter även samlar information som kan ha militär betydelse. Utanför ryskt territorialvatten i norr ligger sedan många år ett analogt forskningsfartyg från Nato-landet Norge.

En helt annan fantastisk historia om rysk trotyl lade DN/Holmström ut på nätet i går, men av någon anledning kom den inte in i papperstidningen.

Med Lars Gyllenhaal (inte Jake Gyllenhaal, mer känd som Dracula) som vittne hävdar Holmström att rysk militär lagt ut sprängämnen för att kunna spränga Lidingöbron m m. Varför höll den storyn inte hela vägen in i tidningen? Någon på Säpo kände generat hur näsan växte, eller? Samtidigt går Timbro ut med en ny bok mot svenska journalister som sägs sprida rysk desinformation. Ska bli spännande att få veta var dessa svenska journalister gömmer sig.

Sedan 1997 har jag sökt med ljus och lykta efter svenska journalister som avviker från den gängse russofobin och inte lyckats hitta någon.


Stefan Lindgren

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.