5 augusti 2016

Vi klarar oss till måndag


"Vi klarar oss till måndag" heter en i en för oss närmaste helt okänd sovjetisk spelfilm från 1968. Den vann en guldmedalj vid Moskvas 6:e internationella filmfestival. Filmen handlar om livet i en vanlig Moskvaskola med alla dess glädjeämnen, problem och svåra val för både studenter och lärare.


Självaste Jurij Gagarin var med när filmen premiärvisades på ungdomsklubben i Komsomolsk-na-Amure. Publiken svarade med stående ovationer.På sätt och vis är det begripligt att filmen inte blev någon kioskvältare i väst. Även om det finns en del universellt tidstypiska drag - frispråkiga gymnasieungdomarna mot allvarstyngda, ibland förgrämda lärare, är det centrala i regissören Stanislav Rostovskijs verk något annat - konflikten mellan en krigsgeneration, förkroppsligad av läraren Melnikov (Vjatjeslav Tichonov), som lever i minnen och en heroisk världsbild, och de unga för vilka världskriget hade hunnit överskuggas av olika nutider och framtider - och för vilka personlig lycka blivit livets mål.

Denna konflikt varvas med en historia om olycklig kärlek mellan Melnikov, historielärare, och den unga vackra engelsklärarinnan Gorelova (Irina Petjernikova), sex år tidigare Melnikovs student och dödligt kär i honom.


Mötet med den nya generationen kunde göra de äldre deprimerade och förvärra det krigstrauma som de alla mer eller mindre bar på.

Efter Sovjetunionens fall såg man samma fenomen. Åren 1994-95 var det över 60 000 människor om året som tog livet av sig, framför allt äldre män.

Den här filmen försöker dock ingjuta hopp. I mästerligt foto (Vjatjeslav Sjumskij) av unga vackra ansikten visar den att Melnikovs ideal lever vidare.

Löjtnant Schmidt som spelar viss roll förhandlingen var den förste officer som anslöt sig till 1905 års uppror i Svartahavsflottan - och avrättades för detta. Han gick in i en utsiktslös strid för att hann inte kunde överge sina kamrater. Senare dyker falska ättlingar till denne löjtnant upp som bedragare i Ilf & Petrovs dråpliga 30-talsromaner.


Stefan Lindgren


http://sovietmoviesonline.com/en/drama/119-dozhivem-do-ponedelnika.html

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.