1 augusti 2016

Röda olvon

Röda olvon (Krasnaja kalina) heter en sovjetisk spelfilm från 1973, regisserad av författaren Vasilij Sjuksjin. Sjuksjin spelar också huvudrollen, återfallsförbrytaren Gore (kan läsas som "sorg"). Han spelar för övrigt mot sin egen hustru Klavdija Fedosejeva-Sjuksjina.
Det var den mest framgångsrika filmen det året. Den tyske filmregissören och manusförfattaren Rainer Werner Fassbinder räknade Röda olvon som en av sina tio största favoritfilmer.
Röda olvon är inget som vi äter i Sverige, men i Ryssland äter man den trots en bitter smak för dess rika vitamininnehåll. Busken anses samtidigt vacker och är omsjungen (Kalinka - den lilla olvonbusken!).

Jag ska inte återge handlingen. Var och en som kan  följa de engelska undertexterna förstår själv.
Men det har påpekats att detta är den sista stora sovjetfilmen som hyllar arbetet. Synen på arbetet som ju kommunisterna hade gemensamt med de tidiga kristna (2 Thessolinikerbrevet, kap 3), har sedan dess förändrats i grunden i Ryssland.

I dagens ryska nyhetsskörd hittar jag bl.a. en rapport om slavlika arbetsförhållanden bland skogsarbetare i Irkutsk. Tyvärr river sådana nyheter inte ner några proteststormar. Brottsutredare rapporterar senare att man inte hittat någon grund för anklagelserna. Den här gången.

Kort sagt, se "Röda olvon" och njut av den sovjetiska filmkonsten. Detta är bara ett av de mästerverk jag missade under de åren vi hade fullt upp med att bekämpa sovjetimperialismen - för det mesta av goda skäl, men dock utan att förstå att Sovjets snara upplösning skulle ta oss ur askan i elden.

Stefan Lindgren
Klicka på den lilla textsymbolen nere till höger för engelsk text.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.