6 augusti 2016

Känna USA


Vi tror att vi känner USA för att vi ser samma TV-såpor. Det gör vi inte. Geoffrey Gorers "A study in National Character. The Americans" från 1948 är en verklig ögonöppnare.

Även om mycket har förändrats sedan han skrev, är det påfallande mycket som känns aktuellt.

Läser man honom förstår man bättre varför en slugger som Trump har en chans i höstens val mot elitens kandidat Clinton.

Hur ska en amerikansk president vara, undrade engelsmannen Gorer.


"På grund av möjligheten att makt, särskilt stor makt, kan omvandlas till auktoritet, är det nödvändigt för dem som innehar stor makt att i sina personer manifestera frånvaro av auktoritet eller önskan om auktoritet. De måste vara iögonfallande vanliga medborgare, med intressen och manér som sina medmänniskor; oavsett privata temperament måste de agera som 'en av pojkarna', hälsa folk varmt, vara utåtriktade, lägga förnamn på minnet, möta sina underordnade i skjortärmarna, sitta med med fötterna på skrivbordet, vara demokratiskt obscena i sitt sitt språk och har de privata intressen ska de vara enkla och inom räckhåll för alla."

Att någon vill bli president för att bli rik och berömd är helt OK i USA. Om han/hon inte har sådana privata motiv misstänker väljarna en strävan efter auktoritet, som de inte gillar.

Och har en presidentkandidat ambitioner att uträtta något gör det honom/henne genast suspekt. Att tafsa på den fria företagsamheten är som att ifrågasätta korna i hinduland, skriver Gorer. Därav den stora misstro Roosevelt mötte, som gjorde att hans krisprogram stoppades halvvägs.

Kort sagt är Gorer en stor aha-upplevelse. Bl.a. får man veta att den amerikanska mentaliteten egentligen är mot krig (landet gick ju motvilligt in i både första och andra världskriget) - men för alla andra sorters våld. Och att egentligen allt är ett enda stort fadersuppror mot den halvspråkiga invandrarpappan med sina förlegade ideal och sin bristande ambition - och förmåga - att tjäna pengar!

Gorer gick senare vidare och gjorde en studie av rysk mentalitet som jag ska återkomma till. Där misstog han sig totalt!

Men själva försöket till analys var bländande intressant och uppslagsrikt. Det är ju sådant som gör en samhällsvetare till vetenskapsman, inte det grå testuggandet.

Läs Gorer här:
https://books.google.se/books?id=dU4EAAAAMBAJ&pg=PA95&lpg=PA95&dq=morgan+smuggled+midget&source=bl&ots=Qyoa_IagMn&sig=4w_C3rfUD3AQQz7_p4PLI2oksXE&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwjex9KA1K3OAhUBuSwKHWjLAfUQ6AEIHTAA#v=onepage&q=morgan%20smuggled%20midget&f=false

Stefan Lindgren


---
Detta e-postmeddelande har sökts igenom efter virus med antivirusprogram från Avast.
https://www.avast.com/antivirus

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.