gerundium

2 juli 2017

Snäll och oförarglig?


Jag lyssnar på Jonas Sjöstedt i Godmorgon. världen. Det mesta han säger kan man hålla med om. Klassklyftorna, den borgerliga bluffen etc.

Ändå är det något som saknas. Det finns ingenstans något bett i det han säger. Vi hänvisas till att snällt vänta på att Löfven kanske ska infria något av Sjöstedts krav.

Jonas Sjöstedt vet lika mycket som vi andra som inte föddes igår att det aldrig har förekommit i historien att ett parlamentariskt f d kommunistparti har fällt en socialdemokratisk regering.

Löfven kan i stort sett göra som han vill och ändå vara säker på att kamrat 4 % ställer upp när det gäller. Att Sjöstedt skulle överlämna makten till en SD-stödd alliansregering är helt uteslutet.

Därför är alla vänsterns "löften" och förhandlingar med regeringen om vinster i välfärden en luftpastej. I ett skarpt läge är det dessutom tveksamt om väljarna är med på idén.

Historiskt har det visat sig mycket svårt att få in privatiseringsanden i flaskan när den väl slunkit ut. Det offentliga har som regel bara kunnat flytta fram positionerna i krislägen (30-talskrisen, den brittiska sjukvårdens förstatligande efter kriget etc.).

På det hela taget kan man ifrågasätta s-mp-v-strategin att riskera regeringsmakten för tre rätt obetydliga skattehöjningar utan tydlig adress mot de skamlöst rika. 

Flygskatten kanske får uthärdliga konsekvenser inom Sverige, men vad få uppmärksammat är att det t ex blir 960 kronor dyrare att resa till S:t Petersburg, vilket kommer att öka vår isolering från vårt största grannland ytterligare. De russofobiska kampanjerna har redan lett till att SAS lagt ner flyget på Moskva.

Det är svårt att se varför andra Östersjöstäder ska ha en privilegierad ställning. Men det här är inte den sorts frågor som intresserar Sjöstedt,  Han förvånade publiken med att kora "Homeland" till sin favoritserie på TV. Ja, vad annat ska en röstfiskare säga i "lilla USA"?

I förbifart tog han också klädsamt avstånd från "det auktoritära Ryssland". Han nämnde Syrienkrisen, utan att med ett ord beröra vad som är kärnan i denna kris - nämligen att hela västvärlden, inklusive hans eget parti, fördömt Syriens valda regering och president och därmed stött terroristerna (naturligtvis med klädsamt avståndstagande från IS).

Nej, jag tror inte på Sjöstedt. Inte för att det han säger är så fel. Men vänsterpartiet kan inte sätta någon makt bakom orden. Som parti har det förvandlats till ett konglomerat av olika minoritära intressegrupper. Utan skolning. Utan förlag. Utan tidning.

Under en följd av partiledare har det en gång rätt inflytelserika kommunistpartiet, med kadrer i snart sagt varenda facklig styrelse, förvandlats till en parlamentarisk restprodukt som kan raderas från kartan lika snabbt som det franska kommunistpartiet, Europas största.

Stefan LindgrenVirus-free. www.avg.com

1 kommentar :

  1. Det är alltid ett nöje att läsa dina klocka kommentar, Stefan! Och visst är det sant att Jonas har blivit alldeles för "maktanpassat" på sistone, vilket bör ifrågasättas av hans egna partikamrater snarast.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.