2 juli 2017

Full på etiketten?

Tro't eller ej. Här finns en svensk koppling.
























Ibland hör man folk klaga på att de inte tål alkohol. "Jag blir full redan av att titta på etiketten".


Historien bakom Solitjnaja vodkas etikett är i alla fall häpnadsväckande.


Denna vodka kom i produktion i Leningrad under tyskarnas belägring och blev senare ett ledande märke.



Under Boris Jeltsins styre såldes rätten till märket Stolitjnaja till en amerikansk affärsman för 300 000 dollar och nu måste Ryssland processa för att försöka få tillbaka det.


Hur som helst har denna vodka en förföriskt elegant etikett. I bakgrunden syns en skir teckning av lyxiga Hotell Moskva, byggt mitt emot Kreml 1932-35, med dimensioner för att kunna utspisa en hel partikongress i två skift.


Vem gjorde teckningen? Därom tvista de lärde. Men en viss herr Igor Johansson, skulptör, försäkrar att det var hans far, affischkonstnären Andrej Johansson (f 1916) som gjorde den.


Igors farfar var den svenskättade Boris Johansson, en känd socialrealistisk målare som stod högt på Stalins parnass. Om honom vet man att han föddes i en svensk tjänstemannafamilj i Moskva 1893.


Tillåt mig en utvikning till. Vodkans främsta historiker hette Viljam Pochljobkin, som mördades obeskrivligt brutalt i sitt hem år 2000. Han var framför allt specialist på rysk-skandinaviska förbindelser och skrev en rad böcker om detta.

Men på lediga stunder odlade han vodkans historia som specialintresse och lyckades 1982 få en internationell skiljedomstol att slå fast att "vodka" är en rysk uppfinning, som utländska tillverkare inte kan märkesskydda,


Som tur var hade han före sin död hunnit sälja hela sitt bibliotek till Åbo Akademi. Annars skulle det med säkerhet ha skingrats på loppmarknaderna i Podolsk, hans hemstad, där få förstod hur viktig han var.

Stefan Lindgren


Nedan: "Förhör med kommunister" av Boris Johansson.






Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.