gerundium

29 juni 2017

Hur bekämpa nazisterna?


Stig Hansén, Författarcentrums ordförande, finner det närmast självklart att nazism och högerextremism ska bekämpas genom att exempelvis bojkotta bokmässan, vilket i praktiken blir ett slag mot yttrandefriheten.


Han säger sig tala på 1 600 medlemmars vägnar. I själva verket är det en handfull som tycker som han.Det är inte den höger som deltar på bokmässan och är tillgänglig för debatt vi ska frukta. Det är de uniformerade, beväpnade gardena. Börja med att återinföra uniformsförbudet, anser Stefan Lindgren.


1933 infördes uniformsförbud i Sverige. "Bärande av uniform eller liknande klädedräkt, som tjänar att utmärka bärarens politiska meningsriktning, vare förbjudet. Förbud som nu sagts avser jämväl uniformsdel, armbindel eller annat därmed jämförligt i ögonen fallande kännetecken."


Lagen var lika för alla. Den drabbade främst den nazistiska rörelsen, som älskade - och älskar - att marschera i snörräta led, enhetligt klädda och i lönndom beväpnade. Men den drabbade också de tendenser som fanns på vänsterkanten att bilda Röda garden. Ser man dokumentärfilmer från Ådalen 1931 ska man upptäcka att de kommunistiska funktionärerna var uniformerade, med koppel, armbindlar och skinnjackor.


Lagen som först var provisorisk permanentades 1947 och gällde till 2002, när lagstiftaren fann att behovet bortfallit. Lagen var naturligtvis inte oproblematisk för scouter, Unga örnar etc. men det var ett överkomligt pris för att slippa ett nazistiskt fåtals maktdemonstrationer för att skrämma allmänheten till undfallenhet.


Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Det är nog bra att Författarcentrum ägnar tankar åt potentiella våldsverkare. Tyvärr verkar detta dock fungera som alibi för att kunna bortse från verkliga våldsverkare, krigsförbrytare och mördare som inte skall lagföras utan i stället hjälpas tillbaka in i samhället.
    Sverige har med Säpos och regeringens goda minne sänt hundratals krigare till kris- och krigsregioner som Syrien, Irak och Ukraina där de fritt kan mörda och skjuta sig fram utan att behöva frukta några påföljder när de återvänder. En mördarturism utan motstycke i modern historia.
    När Syrienkriget inleddes hyllades de svenska jihadisterna av medierna som frihetskämpar. Dessa hyllningar har dämpats något efter att halshuggarvideon och annat kommit fram och efter att bomberna har detonerat i Europas städer.

    Enligt uppgifter i media skall dessa mördare erbjudas nya skyddade identiteter när de återkommer. Och när nästa Mellanösternkrig blossar upp fortsätter man troligen i samma spår. När medierna lokaliserar en ny Hitler vid Eufrat eller Nilen rycker de svenska jihadistbataljonerna in.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.