Ryska posten

18 mars 2019

Med Nato i båten...

Den 18-27 mars genomförs krigsövningen Northern Wind 2019 i östra Norrbotten.

Försvarsminister Peter Hultqvist har bjudit in Nato och Finland att öva operationer längs en nordöstlig vektor.

Under andra världskriget hade den svenska generalstaben färdiga planer på en offensiv mot Murmansk.

Arméövningen har närmare 10 000 deltagare som kommer att röra sig mellan Boden i väst och Haparanda i öst.

Cirka 7 000 personer av de 10 000 deltagarna kommer från Sveriges "prioriterade samarbetsnationer": Finland, Norge, USA och Storbritannien.

3 000 soldater är svenska, 4 500 norska (dvs. Nato), 1 500 finska och ytterligare ett tusental bl.a amerikanska och brittiska marinkårssoldater.

Övningen  berör gott och väl en tredjedel av Sveriges yta och medför stora ingrepp i vardagslivet för civilbefolkningen.

Under arméövningen kommer soldater och fordon att trafikera vägar samt röra sig i terrängen. Ökat buller från skjutningar och fordon samt störningar i trafiken kan förekomma. Den militära verksamheten med tilltransporter med mera kommer att pågå under perioden 8-18 mars samt 27 mars-7 april.
På Northern Winds webbplats hittar du svar på den vanligaste frågorna. Du kan även maila dina frågor till: info-i19@mil.se (Här svarar de på frågor dagtid under vardagar).
Observera!
Inom övningsområdet är ett restriktionsområde för civilt flyg upprättat 18/3 12.00 – 27/3 12.00. Det innebär bland annat att det är förbjudet att flyga med drönare i delar av området.
För mer information och karta se ”aip sup 16/19” på www.lfv.se/iaiplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Flygvapenövning 2019

Övningen genomförs samtidigt som Northern Wind. Övningen startar den 22 mars och pågår till den 27 mars, och har som syfte att öva ledningsförmåga i vintermiljö. Flottiljer och baser i norra Sverige och Finland kommer att ha verksamhet dygnet runt under perioden.

Läs mer om flygvapenövningen på forsvarsmakten.se/fvo19

länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

1 kommentar :

  1. Jag är mållös. Detta är ju frågan om världens fredligaste gräns. Nato har ingen rätt och inte heller Natos dräng Peter Hultqist att ta kriget hit! Det är vi som lever här och vi vill leva i fred både med svenskar, norrmän och ryssar. Kerstin Tuomala, Simo, Finland

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.