31 mars 2019

Venezuela: Blockaden och sanktionerna dödar

Oljeproduktionen sjönk med 140 000 fat i februari. På årsbasis är det ett inkomstbortfall på 2,5 miljarder dollar,
i ett land som importerar mat och medicin för 2,6 miljarder dollar.
USA-senatorn Marco Rubio uttalade på en konferens i Senatens utrikeskommitté 7 mars: ”Venezuela kommer att uppleva en period av lidande som ingen annan nation på vårt halvklot i modern historia”.

Och senator Bob Menendez (Dem) sa: ”Om folket i Venezuela vill ha en framtid, om de vill ha en framtid utan sanktioner av USA måste de erkänna Juan Guaidó som legitim president”.

Dessa hot, denna utpressning mot hela folket, är enligt FN-stadgan förbjuden och kriminell. Det är ett eko från den västliga kolonialismens, imperialismens och fascismens mörka historia.

FN:s sändebud för Venezuela, folkrättsexperten och f.d. sekreteraren i FN:s råd för mänskliga rättigheter, professor Alfred de Zayas talar i en rapport om USA:s machiavelliska taktik att med mördande sanktioner skapa en situation som med medias hjälp ska ge förevändning för humanitär intervention, det vill säga krig.

Blockaden av Venezuela liknar medeltidens grymma belägringar av städer för att matta ut befolkningen inför den slutliga erövringen. Den innebär, för att ta ett konkret exempel, blockad av införseln av en sändning av 300 000 doser insulin och dialysutrustning värd 7 miljoner dollar (Alfred de Zayas). Avsikten kan inte vara någon annan än att människor ska dö i behandlingsbara sjukdomar då Venezuela hindras importera nödvändiga mediciner och utrustning.

Vad som nu händer i Venezuela har hänt om och om igen i den västliga kolonialismens historia. Ett exempel är det av Churchill arrangerade folkmordet i Bengalen 1943 - 44 med mellan tre och fem miljoner svältoffer. Den stora indiska nationalisten Mahatma Gandhi tillfrågades om vad han ansåg om västerländsk civilisation. Hans svar var att ”det vore en god idé”.

Ta Irak på 1990-talet. När USA:s FN-ambassadör Madeleine Albright, hyllad som den feministiska utrikespolitikens grand old lady, tillfrågades i ett TV-program 1996 om hon ansåg sanktionerna mot Irak värda en halv miljon barns död av undernäring och brist på läkemedel (Unicef-rapport), svarade hon att ”ja, det är värt priset”.

Tre höga FN-chefer, biträdande generalsekreteraren Denis Halliday, Hans von Sponeck och Jutta Burghardt, avgick i protest kort tid efter varandra som administratörer för sanktionerna mot Irak.  Deras motivering var att de inte ville vara med och administrera ett folkmord.

Ett stort antal länder är idag utsatta för västs sanktionspolitik. I många årtionden har Nordkorea och Kuba hindrats att bedriva normal handel vilket hämmat ekonomin i dessa länder. På senare år har sanktionerna mot Syrien, stödda av EU och Sverige, kompletterat krigföringen med väststödda terrorister för att störta landets lagliga regering. De har orsakat (och orsakar) stort lidande för folket.

Blockaderna och sanktionerna dödar. Det är ekonomisk krigföring. Vi bör aldrig förtröttas i uppgiften att påtala detta och ställa makthavarna vid skampålen för dessa brott. Sluta att hyckla om mänskliga rättigheter. Ni stödjer brott mot mänskligheten i dessa rättigheters namn! Häv blockaden och sanktionerna!

Ulf Bjerén

2 kommentarer :

  1. Omkring en fjärdedel (1/4 del!) av världens befolkning lever idag under amerikanska sanktioner. Enligt internationell rätt är sanktionerna inte bara olagliga utan de också förvärrar situationen för de mänskliga rättigheterna, säger av FN: s särskilda rapportör Idriss Jazairy.

    https://www.rt.com/news/454703-us-sanctions-dont-work-un/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    SvaraRadera
  2. Leningrads belägring av Nazisterna är väl också något som USA försöker att efterlikna nu.
    Att inte borgerliga humanister kan se det.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.