Ryska posten

21 mars 2019

Sahra tar farväl av "kulturvänstern"


Sahra Wagenknecht har lämnat ledningen för Die Linke, det tyska vänsterpartiet. Men vad har hon i kikaren?

En vänster som i värsta fall spelar med i rövarkapitalismen har förlorat sin själ, säger Sahra Wagenknecht i veckans STERN.

Partiet ska enligt henne inte inrikta sig på vad hon kallar "kulturvänstern" utan på de människor i mellanskikten som hotas av fattigdom liksom de redan fattiga.

Hennes avhopp blottar djupa sprickor i den tyska vänstern. Mellan dem som i grunden godtar kapitalismen i dess nuvarande form och vill förbättra den och dem som vill angripa grunderna.

På partikongressen i juni 2018 fick Sahra Wagenknecht för första gången känna på det hårda motståndet mot sin linje. "Du förstör partiet", förklarade Berlinsenatorn Elke Breitenbach. "Du ignorerar partimajoritetens uppfattning!" Wagenknecht kallas odemokratisk och anklagas för en omoralisk attityd för att hon ifrågasätter en obegränsad invandring.

Konflikten ledde till en sorts borgfred i partiet, som nu Wagenknecht uppenbarligen inte känner sig bunden av efter avhoppet. Hon kommer dock att fortsätta vara aktiv i partiet och i rörelsen "Aufstehen" (Stå upp).

Vilka sakfrågor gäller då konflikten? Wagenknecht har skilt sig från partiets högerfalang när det gällde avståndstagandet från den rödgröna regeringens deltagande i Jugoslavienkriget på 90-talet och Agenda 2010. Hon har visat en större förståelse för DDR än högerfalangen och hon har också gjort en delvis annan analys av den "populistiska" rörelsen i öst.

Nu säger hon att hon vill läsa mer, tänka mer. Och ska hon tillbaka till förbundsdagen kommer hon att kandidera i Nordrhein-Westfalen med storstäderna Köln och Düsseldorf.

red

1 kommentar :

  1. I sakfrågor ligger hon nu nära det nationella AfD. Det uppfattas så också där. Läser intervjubok med Björn Höcke.
    Sixten Andréasson

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.