21 mars 2019

Vad ville B52:an över Östersjön?
Idag tvingades det ryska flygvapnet skicka upp ett par Su-27 plan för att markera mot ett av USA:s strategiska B52-bombplan som sniffade längs den ryska gränsen utanför Kaliningrad.

Det är svårt att tro att denna amerikanska verksamhet inte har att göra med den pågående övningen i norr som innefattar Nato:s, Sveriges och Finlands flygvapen. Så vad är det herrarna övar sig att bomba - eventuellt kärnvapenbomba - i vårt närområde?
I en gammal beredskapsplan från början av 1960-talet skulle exempelvis den finska staden Yväskylä utplånas för att inte kunna övertas av Sovjetunionen.

Vansinnet fortsätter! Betänk också att USA:s krigsmakt påverkas av det allt vanligare knarket. Eric Schlosser har mängder av vittnesmål om detta i sin "Bomben. Ett knapptryck från ett kärnvapenkrig".
(Ordfront 2013).

Läs ett utdrag här och skaffa sedan boken. Sedan boken skrevs har 10 delstater samt Washington DC, inklusive flera stater med strategiska installationer legaliserat Marijuana.


Vansinnet i Tom Lehrer sång från 1965 "So long mom, I'm off to drop a bomb" är inte historia. Det är närmare än någonsin.

2 kommentarer :

 1. Iran kan inte betvingas militärt av USA. Se högintressant halvtimmesintervju på YouTube med Scott Ritter, vapeninspektören som blåste i visselpipan om frånvaron av massförstörelsevapen i Irak 2003. Sökord Lee Camp/Scott Ritter.

  SvaraRadera
 2. Det som också är intressant i frågan är SVT:s rapportering om detta. Dom har hittat en "expert" från FOI som kallar detta en kraftig markering från USA. Vad det är dom ska markera mot framgår kanske inte men det är absolut inget hot (mot Ryssland). Att de flög över Östersjön är "signifikant och ovanligt". Men fortfarande inget hot.

  Signifikant kan betyda lite olika saker. "Viktigt" och "betydelsefullt" är en synonym. Varför det var viktigt törs "experten" inte säga. "Inte slumpmässig" är en annan betydelse. Nej tänk jag tror inte det var slumpen som gjorde att amerikanare körde den här vägen.

  Men det handlar tydligen om att avskräcka (inte hota) någon (läs Ryssland) att hota eller angripa USA europeiska allierade.

  Men de som höll på att skita på sig för några år sen när Ryssland körde en atomubåt in i Östersjön sitter lugna. Det här är ju inget hot mot vare sig säkerhet eller freden.

  Hyckleriet saknar gräns...men det är tur att vi i alla fall har opartiska experter.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/foi-om-usa-s-placering-av-strategiska-bombplan-i-europa-mycket-stark-markering

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.