Ryska posten

12 april 2019

Rädda Assange

Anders Ferm, Sveriges tidigare FN-ambassadör, Tom Hayden och riksdagens f d talman Thage G Petersson under Afghanistanveckan 2009. När rättsprocessen mot Assange inleddes av svensk åklagare 2011
varnade Hayden att den "grand jury" stod redo i Virginia. Han fick rätt.
Vi som under alla åren sedan Julian Assanges besök i Sverige 2010 och efterföljande rättsskandal sagt att han riskerar dödsstraff i USA har haft rätt.

Folkrättsjutrister som Said Mahmoodi och Ove Bring hävdade att risken för utlämning till USA var obefintlig.

Då viftade man bort varningarna från bl.a. Tom Hayden 2011. Han genomskådade de svenska sexanklagelserna. Motorn i förföljelserna av Assange var CIA i Virginia.


Mahmoodi som är en hederlig karl erkänner i dagens DN att han haft fel. Men istället lanserar han nya illusoriska tankar.

Han säger att en utlämning till en delstat som tillämpar dödsstraff är otänmkbar. Den strider nämligen mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Varför har då USA valt att väcka åtal från Virigina, som just är en delstat som tillämpar dödsstraff? kan man undra. Att det blivit just Virginia lär väl bero på att det är CIA:s "hemstat".

Sanningen är att USA struntar i teknikaliteter och räknar med att Storbritannien kommer att lämna ut honom ändå. 

Professor Mahmoodi säger nu att han "sedan ett par år tillbaka inte är förvånad över någonting" när det gäller USA. Sent ska syndaren vakna!

Att USA:s härskande elit när det behövs slår knut på rättvisan är absolut inget nytt.

Ta löjtnat Calley som bar stort ansvar för My Lai-massakern i Vietnam (350-500 bybor massakrerades i en händelse 1968). Han  dömdes han till livstid men försattes två dagar senare på fri fot.

Förutom 3,5 år i husarrest och tre månader i burken undkom han helt straff och benådades 1974.

Men en demokratisk opinion i Sverige bör utgå från att vad som helst kan hända om Assange utlämnas: livstids fängelse och rentav dödsstraff. Att det nuvarande åtalet för dataintrång bara kan ge 5 år i fängelse ska inte lura någon. Har USA väl lagt rabarber på Assange är han så gott som död, med tanke på hans nuvarande hälsotillstånd efter sju års inlåsning på Ecuadors ambassad.

Den svenska regeringen måste, inte minst med tanke på den obotliga skada som svenskt rättsväsende tillfogat Assange, agera snabbt och resolut för att påverka britterna och EU i frågan. En utlämning till USA är en attack på det fria ordet i Sverige såväl som i Europa och USA.

Stefan Lindgren
PS. Senaste nytt om Assange:
Enligt BBC måste USA redovisa samtliga åtalspunkter inom ca 2 månader, före beslut om utlämning. Därefter får inga nya åtal väckas enligt reglerna (som USA är experter på att bryta eller göra om).
En f d USA-diplomat som tidigare handlade utlämningen av Assange säger att det kommer att ta ett eller två år för britterna att fatta ett beslut som ska gå genom alla instanser, inkl. Europadomstolen.

Virus-free. www.avg.com

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Bara signerade inlägg tas in.