gerundium

9 maj 2019

Mjuk ockupation



Russia Todays dokumentärfilmskanal sände igår "Mjuk ockupation" (på engelska) som handlar om hur USA styr Tyskland.

Filmen ger perspektiv på Putinhatet och russofobin som nu sköljer fram över västvärlden.
Under president Putins första år vid makten utvecklades något av en "trojka" mellan honom, Tysklands kansler Gerhard Schröder (avgick 2005) och Frankrikes president Jacques Chirac (avgick 2007).

Denna triangel beseglades i handling. När George Bush den mindre bestämde sig för att invadera Irak 2003 sa alla tre nej. Varken Ryssland, Frankrike eller Tyskland ställde upp.

Det var ett svårt bakslag för USA, det största under efterkrigstiden. Vita huset hade vant sig vid att Europa ställde upp i ur och skur.

Det dröjer inte länge innan Washington förstår att treenigheten Tyskland-Frankrike-Ryssland kan bli slutet för USA:s världsherravälde.

I amerikanske media började nu Putin genomgår en märklig metamorfos. 2001 hade Bush den mindre kunnat "se Putins själ". New York Times intygade att Putin hade "ett känslomässigt engagemang för att bygga en stark demokrati" .

Men plötsligt 2004 började det växa ut horn på den ryske ledaren. Kolumnisten i New York Times, Nicolas Kristof erkände att han hjade "lurats av mr. Putin. Han är inte en nykter vetsion av Borius Jeltsin". 2006 förklarade Wall Street Journal att det var "dags att börja tänka på Vladimir Putins Ryssland som en fiende till USA". (Citaten ovan efter Stephen F Cohen: "War with Russia")

Resten är som man säger historia.

Jurij Kofners film på RTD är en bra rundmålning av Tysklands situation. Ett land som endast åtnjuter full självständighet i den mån det traskar patrullo efter USA. Bl.a. redogörs för Hans-Hermann Kottes avslöjanden av hur USA styr tyska massmedia.

Ser det annorlunda ut i Sverige? Är situationen rentav värre här?


Stefan Lindgren

2 kommentarer :

  1. Tror det är värre här. I Tyskland är Alternative für Deutschland AfD positivt inställt till Putin och Ryssland, medan SD med Jimmie Åkesson spelar med den officiella russofobin här. Att inte gå i allians med Marie Le Pen och Lega Nord anges som viktigt skäl att de är ryssvänliga. Som exempel. Men att döma av underhållningsprogrammen på tysk TV är folk i allmänhet positiva till ryska inslag. När ser vi nuförtiden sånt på SVT? Överheten i Tyskland mer kluven, men den ryska gasen är ju viktig. Sixten Andréasson.

    SvaraRadera
  2. Lite hopp?
    I sex avsnitt på SVT fick tv-publiken följa Youtube-profilen Kristina ”Keyyo” Petrushina, 22, på en resa som tog henne tillbaka till det Ryssland som hon lämnade för femton år sedan. Med sig på resan, som blev SVT-serien ”Keyyo med Rheborg i Ryssland”, har hon komikern Johan Rheborg, 55.

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.