gerundium

20 oktober 2019

Postmordet på bokbranschen


Sedan 1980 har konsumentpriserna stigit med 222 procent. Kostnaden för att skicka en bok (max 500 g) med posten har ökat med 440 procent, alltså nästan dubbelt så mycket.

Skriv upp de siffrorna, för Postnord föredrar i sin propaganda att använda missvisande jämförelser med vad exempelvis en kvällstidning eller hamburgare kostar.

Under perioden har alla kryphål som gjort det möjligt för bl.a. bokantikvariat och små förlag att överleva avskaffats:

* 2003 avskaffades utan förvarning de s k frankoetiketterna. Många blev sittande med tusentals kronor i obrukbara etiketter.
* 2016 avskaffades momsen på porto - eller rättare sagt konfiskerades av Postnord, eftersom försäljningspriset inte sänktes. För företag blev det en 25-procentig kostnadsökning.
* Vid årsskiftet 2017/18 avskaffades också ekonomiportot.

Det har lett till så absurda konsekvenser att för många begagnade böcker på Bokbörsen.se är portot mycket dyrare än själva boken. Det är svårt att se hur bokantikvariat, små bokhandlare med postorderförsäljning, småförlag etc. ska kunna överleva i den nya situationen.

Sverige har haft en fungerande statlig befordran av brevförsändelser sedan 1564 (under "galne" kung Erik), 1636 bildades Postverket som 1994 gavs nådastöten av regeringen Bildt. Uppenbarligen sågs statlig postbefordran inte som en civilisatorisk landvinning - utan som en styggelse i en liberal USA-modell. Posten AB gick 2009 upp i dansk-svenska Postnord.

Man kan också konstatera att under stridsrop om marknadens frihet har man infört ett system med mycket ojämlika villkor för olika aktörer.

Bokjättarna Adlibris och Bokus har specialavtal som gör att de kan skicka en halvkilosbok med Postnord för 19 kr när en enskild måste betala 54 kronor. Över en viss gräns kommer jättarnas paket portofritt.

Postnords resonemang att ”försändelserna blir färre - kostnaderna är desamma” är naturligtvis riktigt. Men varför blir försändelserna färre - vissa typer har självklart gått över till andra - digitala och privata transportsätt.

Men man måste fråga sig om det är rimligt att Postnord först tillåts chocka ut tusentals små aktörer och sedan per automatik kunna inkassera nya prishöjningar för att kompensera sig för effekterna.

Man måste också fråga sig hur rimligt det är att tusentals småföretag och många tusen bokläsare drabbas av Postnords dåliga ekonomi (när en miljard i förluster 2017-18, i huvudsak uppkomna i den danska delen).

Av den närmast föraktfulla tonen i riksdagens behandling av de här frågorna förstår man att höga vederbörande skiter i bokporton. De rör sig i en annan och högre rymd.

Att sänka bokportot och låta det följa konsumentprisindex borde vara ett rimligt krav. Det finns säkert andra kategorier som kommer svårt i kläm, som tidskriftsportot. I sista hand drabbas också författare och journalister.

Det är med andra ord inflytelserika grupper som inte får tiga i en fråga som i högsta grad gäller yttrandefrihetens praktiska förutsättningar.

Stefan Lindgren

4 kommentarer :

  1. Portohöjningarna är hårda slag inte bara mot bokbranschen, tidskrifter, författare och journalister, utan också och inte minst mot föreningar, som tidigare hade medlemsutskick med B-post. Det är ett hårt slag mot all föreningsverksamhet, folkrörelserna (numera omdefinierade till civilsamhället) som bär upp demokratin och folkets kultur.

    SvaraRadera
  2. Bokbörsen har kommenterat mitt inlägg. Man bör känna till att Bokbörsen AB är ett privatägt företag som drivs i vinstgintresse. De tjänar 10 kronor på varje såld bok.
    ----------------------------------------

    En e-bokhandel som Adlibris eller Bokus skickar alla sina leveranser från en adress. De bestämmer själva på vilket sätt de skickar sina leveranser och de har upphämtning från sitt lager och kan då pressa priserna väldigt mycket. Bokbörsen har cirka 50 000 säljare, de flesta privatpersoner, spridda över hela landet som själva väljer hur de skickar sina leveranser. Vi hoppas du inser skillnaden.

    Vi har slutit två mycket fördelaktiga avtal för våra säljares räkning, ett med PostNord och ett med Schenker som givit våra säljare cirka 50% rabatt på spårbara leveranser. PostNord valde i somras att, efter två år, sluta sälja sina spårbara paket på Bokbörsen. Hos Schenker däremot har vi förhandlat ner priserna ytterligare för våra säljare. Eftersom 90% av alla försändelser på Bokbörsen är normalstora böcker som väger 800 g till 1,5 kg är det i det segmentet vi lagt vårt krut.

    Om vi hittar ytterligare transportörer som kan vara till nytta för våra säljare implementerar vi även dessa. F n finns det tyvärr ingen sådan.

    Här kan du läsa vår hjälpsida till våra säljare vad gäller hur de lämpligen kan skicka sina leveranser:
    https://www.bokborsen.se/wiki/how-to-send

    PostNord ger inga rabatter på sin brevpost.

    ---------------------------------
    Slut från bokbörsen.se.

    Vi anser att det är viktigt att man kontrollerar fakta innan man skriver artiklar och inlägg. Undersöker vilka prisnivåer som är tillgängliga för vanliga människor, sätter det i relation till vad en normalstor bok väger och hur den kan skickas, och i vårt fall läser vår offentliga information som bl a informerar om vilka priser våra säljaren kan skicka en normalstor bok för, och jämför med motsvarande listpriser.

    Mvh,
    Bokbörsens support - www.bokborsen.se

    SvaraRadera
  3. Det är ganska uppenbart att Bokborsen AB, ett privatgeschäft som lever på att ta en tia i avgift för varje bok, inte står på samma sida som 50 000 små bokförsäljare, som i de flesta fall är entusiaster med enda mål att finansiera sitt beroende - av böcker.

    I så fall hade de agerat. De hade använt brösttoner mot Psotnord istället för mot mig, som har alla fakta rätt.Det har inte Postnord.

    Med 50 000 boksäljare i ryggen borde det gå att förhandla fram gynnsamma villkor och i annat fall ställa till politiskt rabalder.

    Hur kan det te x komma sig att en bokförsändelse som kostar 54 kr i Sverige kostar 2:70 euro i Tyskland?

    Det tyskägda företaget Books-on-Demand kan distribuera kilotunga böcker i stort sett i hela världen för 25 kr. Även i Sverige (Specialavtal - trots att det inte rör sig om några masspaket).

    Stefan Lindgren

    SvaraRadera
  4. Det är uppenbart att det behövs en folklig storm mot postnord med flera distributörer för deras prissättning av brev och paketförsändelser. Eftersom familjer och släkt och vänner nuförtiden är spridda över hela Sverige, behövs det att man kan skicka paket billigt till varandra. Mina barn är spridda över landet och om jag t.ex. hittar en Bamsetidning i en second-hand butik för 2-5 kronor kostar det mig 18 kr att skicka den med Posten till något av mina barnbarn.Vill jag skicka andra saker är det väldigt dyrt. Detta till skillnad för nyproducerade varor som det verkar vara "gratis" att skicka över hela världen för företagen. Denna prissättningprincip gynnar inte miljön och planeten, utan driver på plundring av jordens av naturresurser.
    Krister i Karlstad

    SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.