12 oktober 2019

Putin om Greta Thunberg

Vladimir Putin, nyss fyllda 67. Firade med svampplockning.
På en affärskonferens i Moskva i veckan fick president Putin frågan av moderatorn Ann M Simmons hur han  ser på Greta Thunberg, den svenska tonåring som nyli gen framträtt i FN:s generalförsamling med ett tal som  väckt starka reaktioner.

Enligt Aftonbladet "hånade" Putin Greta. Läs och döm själv!– Kanske kommer jag att göra dig besviken, men jag  delar inte den allmänna entusiasmen för Greta Thunbergs föreställningar. Det faktum att ungdomar pekar på  dagens akuta problem, inklusive miljöproblemen, är rätt och mycket bra, det måste man i vart fall stödja. Men  om någon använder barn och ungdomar för egna förde- lar kan man bara fördöma det. Det är särskilt dåligt när  någon annan försöker tjäna pengar på det. Jag säger inte att så är fallet här, men vi måste hålla ögonen på det.

-  När allt kommer omkring verkar ingen ha förklarat för Greta att den moderna världen är svår och komplex och  utvecklas snabbt. Människor i Afrika eller i många asiatiska länder vill leva på samma välståndsnivå som Sverige. Hur kan man uppnå det? Ska man tvinga dem att  använda solenergi, som det finns gott om i Afrika? Har någon förklarat för henne vad det kostar? En kollega har precis pratat om olja. Antagligen vet alla att olja är den största energikällan i världen idag och kommer att behålla den rollen de närmaste 25 åren. Det  är uppgifter från internationella experter. Ja, dess betydelse minskar långsamt. Ja, förnybar energi kommer att  växa mycket snabbt. Du är sant och vi måste sträva efter det. Men är det idag en överkomlig teknologi för utvecklingsländerna? Det är knappast tillgänglig där, men  människor vill leva på samma sätt som svenskar och det kan man inte stoppa. Förklara för dem att de måste leva  i fattigdom de närmaste 20 åren och att deras barn kom- mer att leva i fattigdom. Förklara det för dem.

- Allt bör vara extremt professionellt genomtänkt. Naturligtvis är känslor oundvikliga, men om vi vill göra nå- got effektivt, måste vi vara professionella. Jag är säker på  att Greta är en bra och väldigt uppriktig tjej, men vuxna  bör allt för att tonåringar och barn inte ska hamna i extrema situationer. De bör skydda dem från ett överflöd  av känslor som barnets personlighet inte tål och som kan skada dem.

Ryska posten 34/2019


3 kommentarer :

 1. Martin Uggla: Putin ville att media skulle citera han fel
  https://iost.nu/blogg/martin-uggla/nej-putin-kallade-inte-greta-thunberg-for-en-manipulerad-tonaring/

  Man tar sig för pannan alltså...

  SvaraRadera
 2. När det gäller Martin Uggla är allting falskt. Till och med efternamnet. Hans fru tillhör den adliga släkten Uggla, men det gör inte honom till adelsman. Man kommer att tänka på greve von Lustig som sålde Eiffeltornet - två gånger. Inte heller han var adlig.

  SvaraRadera
 3. Jag noterade att SR hade en dementi att av vad Putin sade, men inte något om vad han egenlligen sade

  SvaraRadera

Bara signerade inlägg tas in.